Pert nyert az SZFE ellen az eltávolított oktató

2021.10.08. 19:50

Egy pénteken született elsőfokú bírósági döntés szerint a SZFE dolgozóinak sztrájkja a véleménynyilvánítás egyik sajátos formája volt. Faur Anna, az egyetem korábbi oktatója pedig részt vett ebben a véleménynyilvánításban, kiállva a munkáltatóval szemben, és emiatt távolították el az egyetemről. Az oktatót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte a perben.

Faur Anna 2017 óta dolgozott kutatóként, majd oktatóként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Korábban egy olyan kutatásban kérték fel részvételre, melynek célja a teljes dráma- és médiaoktatás megreformálása volt.

Szerződése még 2020 februárjában lejárt, viszont akkor kétéves gyermekeire és a vírushelyzetre tekintettel döntött úgy, hogy otthon marad egy időre. Tavaly szeptemberben az SZFE újra szerződést kötött Faur Annával, immáron az alapítványi modell kereteinek megfelelően.

Az új szerződés viszont próbaidőt is tartalmazott, ezt használta ki az SZFE vezetése, hogy felmondjanak neki, mivel próbaidő alatt nem kell indokolni a felmondást. Faur Anna azonban kezdettől fogva úgy gondolta: nem azért mondtak fel neki, mert szakmailag ne lettek volna vele megelégedve, hanem azért, mert részt vett a FreeSZFE-mozgalomban, az egyetem dolgozói sztrájkjában és filmet is forgatott az egyetemfoglalás eseményeiről – írja a hvg.hu.

Az SZFE-n 2020-ban indult tiltakozássorozat: a diákok és tanárok azért demonstráltak, mert szerintük a modellváltáskor a kormány érdemi párbeszéd nélkül bízta rá a Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratóriumra a felsőoktatási intézményt.

A TÁVOZÓ DIÁKOK ÉS OKTATÓK KÉSŐBB FREESZFE NÉVEN LÉTREHOZTAK EGY SAJÁT KÉPZÉST, ÖNÁLLÓ OKTATÁSI STRUKTÚRÁVAL ÉS SZABÁLYRENDSZERREL. 

A most szeptemberben kezdődött tanévben 41 hallgató nem tanul tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), ezzel a felsőoktatási intézmény számos hallgatója szüntette meg jogviszonyát az egyetemmel. Augusztus közepén a Színház- és Filmművészeti Egyetem erre reagálva jelezte: nagy szomorúsággal veszi tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül olyan tanfolyamba „édesgeti” az intézmény diákjait, amely nem rendelkezik felsőoktatási akkreditációval, és államilag elismert diplomát sem jogosult kiadni.

A távozó diákok közül többen is a Bécsi Filmintézetben folytatják tanulmányaikat.