Meghalt Kálmán László nyelvész

2021.10.10. 12:30

Kálmán László nyelvész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának docense, a nyelvtudomány kandidátusa hatvanhárom éves volt. Halálhíréről Nyáry Krisztián író, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója adott hírt a Facebookon. A gyászhírt Kálmán László testvére, Kálmán C. György irodalomtörténész szintén a közösségi oldalán erősítette meg. 

Nem voltam a tanítványa, fiatalkorom óta mégis tőle tanultam legtöbbet a nyelvről. Észre sem vettem, de cikkei, előadásai, rádióműsorai teljesen átalakították bennem azt a kusza iskolai és egyetemi tapasztalatot, amit nyelvtanról és nyelvészetről, pontosabban ezek értelméről gondoltam

– írta közösségi oldalán Nyáry Krisztián arról, mi mindent adott neki Kálmán László.

Amellett, hogy Kálmán László egyetemi hallgatók sokaságát tanította nyelvészeti tárgyakból az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a legtöbben nyelvész- és tanárkollégájával, Nádasdy Ádámmal közösen vezetett rádióműsoráról ismerhették.

A Klubrádión szerda esténként jelentkező Szószátyár című műsorban jellemzően a hallgatók által beküldött nyelvészeti kérdésekre válaszoltak közérthető, fogyasztható, kellemes stílusban. Ám ugyanúgy szóba kerültek nyelvi-társadalmi és közéleti témák, valamint a politikai nyelvhasználat érdekesebb fordulatai. 

Kálmán László nevével szerzőként az olvasók rendszeresen találkozhattak a Magyar Narancs hasábjain is.

Kálmán László 1957. november 24-én született Budapesten, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában 1976-ban érettségizett. Az ELTE Bölcsészettudományi karán spanyol nyelv és irodalom szakon, valamint általános és alkalmazott nyelvészet szakon tanult tovább, 1981-ben szerzett diplomát. 1981 és 1983 között a budapesti Filmtudományi Intézet munkatársaként dolgozott, közben 1983-ban bölcsészdoktori diplomát szerzett, majd 1985-ben a Salzburgi Nyári Egyetemen fonológiát hallgatott.

1984–87 között az MTA Nyelvtudományi Intézetének Tudományos továbbképzési ösztöndíjasa volt. 1986-ban elnyerte a Boursier de la Confédération kutatói ösztöndíját, és egy évet töltött Genfben. Hazatérése után az MTA Nyelvtudományi Intézete foglalkoztatta 1991-től egészen 2000-ig. Ezután egy éven át ismét külföldön folytatta munkáját docensként Amszterdamban számítógépes nyelvészet szakon 1992-ig. Az ELTE BTK Elméleti Nyelvészet szakcsoportjának docensi kinevezését 1994-ben nyerte el. Kutatási területei:

  • grammatikaelmélet;
  • formális szemantika;
  • analógiás nyelvtanok;
  • számítógépes nyelvészet;
  • konstrukciós nyelvtan;
  • anyanyelvi nevelés;
  • nyelvtudományok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport