Bevetette a táblafegyvert Erzsébetvárosban a BKK

2021.10.13. 14:06

A szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a VII. kerületi Nefelejcs, Dohány és Wesselényi utcában – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t.

A fővárosban évente több mint kétezer olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását.

Ezek a forgalmi helyzetek nemcsak a közlekedésszervező társaságnak okoznak plusz munkát, hanem az utasokat is akadályozzák abban, hogy a megfelelő időpontban elérjék úti céljukat

– hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és „az áramellátáshoz való kötöttség miatt” sokkal nehezebb kikerülni a rossz helyen parkoló autókat.

A BKK szerint ezért kerültek az új táblák az említett helyszínekre: az idén a Nefelejcs utcában mintegy 48 órát állt a forgalom, míg a Dohány utcában több mint 36 óra, a Wesselényi utcában pedig csaknem 12 óra volt a „zavarok” összideje.

A társaság arra kéri az autóval közlekedőket, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat is csak szabályosan használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását.

Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják őket, a gépkocsi tulajdonosa pedig 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat – figyelmeztetnek.

Mint megírtuk, a BKK és a VII. kerületi önkormányzat májusban úgy akarta orvosolni a problémát, hogy 140 centiméterről majdnem felére, 75 centiméterre szűkítette volna a járdát a Dohány utcában. Ezt a tervet később visszavonták