Az MSZP társelnöke Márki-Zay Péterre szavazott

2021.10.14. 10:29
Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Facebook-oldalán közölte, hogy leadta a szavazatát az előválasztás második fordulójában: Márki-Zay Péterre szavazott.

„Benne látom a nagyobb esélyt, hogy képes jövőre legyőzni Orbán Viktort és a Fideszt, ugyanakkor elkötelezett a jogállam és a demokrácia helyreállítása, a korrupció felszámolása, a társadalmi igazságtalanságok orvoslása és mindenkinek egyenlő esélyeket biztosító ország építése, valamint a jövő generációk érdekeinek védelme mellett a környezet- és klímavédelmi ügyek tekintetében” – olvasható Tóth Bertalan Facebook-bejegyzésében, amelyhez egy videót is mellékelt.

Az MSZP társelnöke azt is írta: az elmúlt napokban – külön utakon, de – mindkét miniszterelnök-jelölt azt kérte tőle és a Magyar Szocialista Párttól, hogy egyértelműen foglaljanak állást a jelöltek támogatásáról.

Én ezt most megtettem, és rendkívüli Országos Elnökségi ülést hívtam össze annak érdekében, hogy a Márki-Zay Péter támogatásáról szóló állásfoglalást az MSZP Országos Elnöksége is erősítse meg

– közölte.

Az MSZP korábban Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogatta, azonban a főpolgármester visszalépése után tartózkodó közleményt adott ki. Azt írták, tudomásul veszik Karácsony Gergely döntését, a támogatásukat azonban egyik jelöltnek sem adták. Közölték: a párt álláspontja változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP másik társelnöke később az ATV-ben azt mondta: Karácsony Gergely visszalépése az MSZP-s szavazatokat is megoszthatja.

Több MSZP-s politikus is bejelentette már, hogy Dobrev Klárára szavazott, például Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, Horváth Csaba zuglói polgármester, Gajda Péter kispesti polgármester, Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere, Gőgös Zoltán, az MSZP volt elnökhelyettese.

Márki-Zay Péter mögött is vannak azonban MSZP-s politikusok vagy a szocialista párthoz köthető személyek. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-helyettesét támogatja Györfi Mihály, Szolnok MSZP-s alpolgármestere és Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke.