Mindenki ide jöhet síelni, akkora a hó a Bükkben

2021.10.14. 06:58

Tegnap többfelé volt hódara- és jégdara-zápor, a hegycsúcsokon pedig már hópelyhek váltották fel az esőt. Mindezt az a hidegfront okozta, amelynek a felhő- és csapadékrendszere fokozatosan szétesett – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A front mögött a magasabb légrétegekben hidegebb, szárazabb levegő is jött. Előtte viszont jócskán akadtak derült területek, emiatt ismét 0 fok alá csökkent a hőmérséklet a szokásos fagyzugos helyeken. 

Gyűlt a hó a Bükkben is, ahol ez már nem csak látványhavazás – állapítja meg az Időkép. A 858 méter magas Bánkúton pár tizeddel fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, a keleten húzódó összeáramlási zóna pedig segítette a csapadékképződést, minek következtében egész éjszaka havazott, így reggelre már több mint 30 centis hótakaró borította be a vidéket. A közlekedők figyelmét felhívták a hatóságok arra, hogy vigyázzanak, mert síkosak az utak.

A Mátrában is hasonló a helyzet, Kékestető és Galyatető is kifehéredett. Szánkózásra és sportolásra ez a hómennyiség ugyan még alkalmatlan, de ha így megy tovább, hamarosan a téli sportok szerelmesei is nekivághatnak az Északi-középhegységnek.  • Hírek
  • Hírek