16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Egy nap alatt több mint kétezren jelentkeztek szavazatszámlálónak 2022-re

LEZ2709
2021.10.19. 15:24

A 20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át Facebook-oldalán toborozzák a szavazatszámlálókat a 2022-es országgyűlési választásokra. Keddi Facebook-posztjuk szerint csak október 18-án több mint kétezren regisztráltak szavazatszámlálónak, így már háromezer-háromszázan vannak.

A 20k22 névre keresztelt projektet „a legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt magyar szakemberek” viszik, közel százfős csapatuk van, a Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseként dolgoznak.

Célunk, hogy 2022-ben minden szavazókörben legalább kettő, az ellenzéki összefogást támogató szavazatszámláló őrködjön a szavazás tisztasága felett

– írják saját magukról.

A projekt húszezer szavazatszámláló toborzásáról, képzéséről szól, valamint a szavazóköri beosztásról és delegálási folyamatról. Emellett támogatják a választás napjának informatikai és egyéb önkéntes infrastruktúráját, szükség eseten a rendellenességek regisztrálását és a jogorvoslat koordinálását.

Honlapjukon kifejtik, hogy

a 2018-as országgyűlési választásokat követően rendellenességek sorát tárták fel, ezek egyik oka az volt, hogy a szavazatszámláló bizottságok negyven százalékában egyáltalán nem volt vagy nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezért nem valósult meg országszerte a választások lebonyolításának kiegyensúlyozott törvényességi felügyelete, hiszen nem minden szavazókörben képviselt minden oldalt két-két szavazatszámláló.

A választás napján a szavazatszámláló bizottság tagjai végzik a lebonyolítást és a törvényes felügyeletet. Ennek részeként ők azonosítják a szavazókat, adnak szavazólapot, és biztosítják, hogy a szavazás titkos, tiszta, a lebonyolítás törvényes legyen. A nap végén ők számolják össze a szavazatokat.

A bizottságnak vannak választott tagjai, őket az önkormányzat képviselő-testülete választja. Rajtuk kívül vannak delegált tagok is: a választáson induló jelöltek vagy szervezetek delegálhatnak két-két tagot a szavazókörök mindegyikébe.

(Borítókép: Szavazatszámlálás 2021. október 17-én. Fotó: Országos Előválasztási Bizottság)  • Hírek
  • Hírek