Kibillent a Balaton a viharban, országszerte pusztít a szél

D  VG20211021069
2021.10.21. 15:33

Fákat döntött ki, tetőket és vezetékeket rongált meg az erős szél csütörtökön országszerte, a tűzoltók Budapesten és az ország középső részében kapták a legtöbb riasztást viharkár miatt – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Kora délutántól egyre több munkát ad az erős szél a tűzoltóknak. A bejelentések a leggyakrabban kidőlt fákról, lezuhant ágakról, leszakadt vezetékekről, megbontott tetőszerkezetekről szólnak.

A legtöbb hívást a fővárosi tűzoltók kapják, az időjárás több helyen akadályozza a tömegközlekedést is. Budapesten fa borult a fogaskerekű vezetékére, Püspökladány és Sárrétudvari között pedig egy menetrend szerinti járatra dőlt egy fa – tartalmazza a közlemény.

A Balaton is kibillent

Az Időkép szerint a viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolta és még a medréből is kibillentette. A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent.

Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás.

Ez jelentős különbség, bár a korábban a két part közt mért 101 centis vízálláskülönbséget még nem közelítette meg. 

A helyszínen készült videókon és fényképeken jól látszik, mit is jelent pontosan, ha megbillen a magyar tenger. 

Egyes helyeken a víz elöntötte a partot, míg máshol annyira lecsökkent a vízállás, hogy gyakorlatilag a tó medre is látszik.

OMSZ: nagy esők jönnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtök délután nyugat felől egyre több helyen vastagszik meg a felhőzet,

késő délutántól az északkeleti harmadot leszámítva az eső is több helyen elered.

Éjszaka országszerte sok lesz a felhő, nagy területen várható csapadék, a Dunántúlon néhol jelentős mennyiség hullhat, míg északkelet továbbra is alapvetően csapadékmentes marad – írták.

Pénteken északon, északkeleten változóan, másutt inkább erősen felhős vagy borult égre van kilátás. Délen eshet még az eső, délután pedig az ország néhány pontján záporok fordulhatnak elő. Pénteken azonban viharral már nem kell számolni, csak az északi megyékben számíthatunk élénk-erős széllökésekre nyugati, délnyugati irányból.

Péntek hajnalban a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között valószínű. Napközben a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, délnyugaton alacsonyabb, északkeleten magasabb értékekkel.

(Borítókép: Kilátszik a Balaton medre a balatonfenyvesi partszakasznál 2021. október 21-én. Fotó: Varga György / MTI)