Szilvásy György: A Fidesz a saját világát filmesítette meg az Elkxrtukban

D SOS20061228004 (1)
2021.10.23. 13:37
Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezette a 2006-es események idején, és az Elkxrtuk című film szerint ő is tagja annak a gonosz tengelynek, mely előidézte a napokig tartó, véres utcai összecsapásokat. Az Indexnek most azt mondja, nyilvános dokumentumok cáfolják a film állításait, és azt állítja, hogy valójában a fideszes politikusoknak volt tevékeny részük az akkori mozgósításban, a tragikus események előidézésében. Azt még nem tudja, fog-e perelni, de készen áll rá, ha ügyvédje ezt javasolja.

Pénteken Dobrev Klára és Hann Endre is reagált az Indexnek a csütörtökön mozikba került, Elkxrtuk című filmre, szombaton Szilvásy Györggyel is tudtunk beszélni. Dorbrev Klára és Hann Endre mellett a 2006 októberében a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a harmadik „főgonosz” a filmben, egy olyan karakter, akinek központi szerepe volt abban, hogy több százan, köztük rengeteg ártatlan civil sérüljön meg az utcákon.

Nem láttam a filmet, és most már annyi mindent olvastam róla, hogy nem kéne megnéznem, nem kéne felidegesítenem magam rajta. De lehet, hogy mégis meg fogom nézni

– kezdte az Indexnek Szilvásy György, hozzátéve, ha perel, nem azért teszi, hogy kártérítést vagy személyes elégtételt kapjon, hanem azért, hogy az utókor viszonylag hamar értesüljön a lényegről.

„Arról, hogy ez az egész film egy hazugság. Egy propagandatermék, amit nem árt, ha bírósági ítélet is alátámaszt. Nem szükséges egyébként nekem megnéznem, elég, ha ügyvéd megnézi, és majd ő dönt. 

Ha az alkotók azt mondják, márpedig azt mondják, hogy a filmben bemutatott események a valóságon alapulnak, akkor nem kérdés a per.

Reálpolitikai befolyása viszont egy jogi eljárásnak sem lesz, mert a választásokig biztosan nem születik ítélet, márpedig a film azért készült, hogy a választók jövő évi döntését befolyásolja.”

Szilvásy Györgynek az a meggyőződése, hogy a Fidesz valójában a saját világát filmesítette meg, és ezt csak rávetíti a 2006-os vezetésre. „A saját akkori és a mostani világát, ahogy az újságírókkal vagy ahogy a nyilvánossággal bánik.”

A film a volt MSZP-s politikus szerint nem bizonyít semmit, a készítői állítják, hogy ez a valóság. Felhívja a figyelmet, a nemzetbiztonsági bizottság 2006-os ülésének nyilvánosságra hozott jegyzőkönyveitől kezdve számos egyéb dokumentum igazolja a filmbeli állítások ellenkezőjét. Nem érzi küldetésének, hogy ezeket most előszedje, csak azt szeretné, hogy tudja mindenki, ezek léteznek, újságíróknak, politikusoknak, mindenkinek érdemes elolvasni őket.

Szilvásy György úgy látja, egy folyamat része a film, mert 2010 óta folyamatosan az történik, hogy a Fidesz átírja a történelmet, annyiszor mondja el a hazugságot, hogy az egy idő után igazsággá válik.

A volt miniszter tovább megy, állítja, a 2006-os események gerjesztői, előmozdítói is fideszes politikusok voltak.

„Az emberek utcára hívása, a csőcselék megszervezése, a Fidesz nagygyűlésének megszervezése a Kossuth téri demonstráció közelébe, az, hogy Orbán Viktor akkor azt nyilatkozta, hogy nem szereti az erőszakot, de megérti.

A közvetett és a közvetlen bizonyítékok száma is magas arra nézve, hogy a Fidesz milyen szerepet játszott az akkori eseményekben, és ez arra utal, hogy tudatos kormánydöntési akciósorozat indult el. Mi érdekünk fűződött volna nekünk ahhoz, hogy megbuktassuk saját magunkat?

– teszi fel a kérdést.

Megemlíti, Kálomista Gábor, az Elkxrtuk producere azt mondta az MTI-nek, aki ezt a filmet megnézi, átértékeli az akkori eseményekről kialakult képet. Véleménye szerint pontosan ez volt a film célja, átértékelni az emberek fejében az akkori eseményeket és minél többször elmondani róla a hazugságot.

Dobrev Klára filmbeli ábrázolásáról pedig annyit mondott, ha igaz, amit erről eddig olvasott, egyetlenegy mozzanat sem felel meg belőle a valóságnak. „Abszolút megértem, és egyetértek az indexes nyilatkozatával: attól, hogy egy hazugságot százszor elmondanak, az még hazugság marad.”

(Borítókép: Szilvásy György 2006. december 28-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)