Hétfőtől minden rossz lesz

2021.10.28. 15:16 Módosítva: 2021.10.28. 15:25

A hosszú hétvége általában mindenkit jó kedvre derít: eggyel több nap, amelyet pihenéssel, kikapcsolódással vagy kirándulással tölthetünk, már ha kegyes hozzánk az időjárás. Ami a mostani háromnapos ünnepet illeti, a szombat-vasárnap kimondottan kellemesnek ígérkezik, viszont hétfőre elromlik az idő. 

Szombaton hajnalban még főként a Tiszától keletre és északon fagyhat, ezeken a helyeken pára és köd képződhet. Máshol már az időnként megélénkülő szél miatt tiszta, néhány fokkal enyhébb idő lesz. Napközben sokat süthet majd a nap, és az ország jelentős részén 15 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála, de néhol a 20 fokot is megközelítheti a meleg.

Vasárnap hasonló idő lesz, mint szombaton, a déli szél napközben élénk, erős lesz, de amúgy kellemes, napos, meleg idő valószínű. A reggeli ködfoltok északon is feloszlanak. 

A hétfőt illetően bár a két főbb globális modell, az ECMWF és a GFS némileg eltér egymástól a mediterrán ciklon érkezését illetően. Mindkét modell vár csapadékot, méghozzá nem is keveset: a Dunántúlon akár 40-50 milliméter is eshet. A hőmérsékleti maximumok is visszaesnek, néhol 10 fok köré.

Mindezt az az anticiklon okozza, amely kontinensünk középső és déli részét uralja. A Kelet-európai-síkságon helyenként erősen fagy, és nappal is csak néhány fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Ezzel ellentétben délnyugaton – főleg az Ibériai-félszigeten – még meghaladja a 20 fokot a csúcsérték. Európa északi részén ugyancsak előkerül a 20 fok, csak éppen mínuszban. 

Idehaza továbbra is kitart a gyönyörű őszi idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 17 fok között alakul. Éjszaka jellemzően –3 és +3 fok közé hűl a levegő, de a hidegre hajlamos helyeken –4, –6 fok sem kizárt. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de ma Sopron és a Fertő-tó környékén, holnap pedig a Győr–Szeged-vonal széles sávjában időnként megélénkül a déli, délkeleti szél.