Mennyit fizetne ön egy háziorvosnak?

DVAST20210331106
2021.10.28. 07:29
Novembertől élesíti a Magyar Orvosi Kamara a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtáblázatát. A díjtételajánlatot azoknál az ellátásoknál alkalmazzák, amelyeknél a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem fizeti a költségeket.

Az ajánlott díjtételek, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna tajszámmal rendelkező beteg ellátásához szükséges terápiákat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák, hétfőtől használhatják a háziorvosok. Persze csak ha szükséges, mert ha a nemzetgazdasági mutatók indokolják, akkor a táblázatban szereplő térítési összegeket felül fogják vizsgálni.

Nagy Ákos, a MOK alelnöke a közelmúltban a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta, hogy a díjtáblázatban meghatározott tételek minimum- és maximumdíjakat tartalmaznak annak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

A MOK alelnöke példaként említette, hogy 

a legalacsonyabb díjtétel 2550, a legmagasabb pedig 13 250 forint.

A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna tajszámmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A teljes képért kattintson!
A teljes képért kattintson!

A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel. Nagy Ákos szerint a betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben kifüggesztve egy árlista, amely feltüntette a NEAK által nem finanszírozott ellátásokat. 

(Borítókép: Egy várpalotai háziorvos megvizsgál egy férfit mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával 2021. március 31-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)