Orbán Viktor: Brüsszelen a sor, hogy megtérítse a határvédelem költségeit

D MTI20211026016
2021.11.02. 16:06
A miniszterelnök levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek. Orbán Viktor szerint új migrációs válság bontakozik ki az Európai Unió kapui előtt, Magyarország megvédte a déli külső határszakaszokat, most azonban ideje, hogy az Európai Unió méltányos hozzájárulást vállaljon a határvédelem költségeihez.

Orbán Viktor miniszterelnök ismét felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit, hiszen ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban, ráadásul a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs válsághelyzet fenyeget kontinensünkön – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

Mint ön is jól tudja, a migráció hibrid fenyegetésként történő felhasználása Belarusz részéről, valamint a biztonsági erők katasztrofális kivonása Afganisztánból még a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb válsághelyzettel fenyeget. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi törékeny stabilitás egyetlen záloga, hogy Magyarország más tagállamokkal együtt sikeresen védi az unió külső határait

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő arra is kitért, hogy Magyarország több mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, továbbá az elsők között épített határkerítést, amelyről szerinte az elmúlt évek során bebizonyosodott: hatékony védelmet biztosít az uniós polgárok és az Európai Unió egésze számára.

Orbán Viktor szerint a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Magyarország mellett határvédelmi akadályokat épített vagy épít Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország.

Az aktuális migrációs helyzet is azt mutatja, hogy a fizikai akadályok nemcsak a leghatékonyabb határvédelmi eszközök közé tartoznak, hanem a hibrid támadások által előidézett helyzetek kezelésében ugyancsak nélkülözhetetlenek. Mindez Magyarország hosszú idő óta hangoztatott álláspontját és finanszírozási igényeit igazolja

– írta levelében a miniszterelnök.

Idézte Ausztria, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Szlovákia belügyminisztereinek október 7-én aláírt levelét, amely szerint:

A fizikai akadályok létesítése hatékony határvédelmi eszköznek tűnik, amely nemcsak a belépés helye szerinti tagállam, hanem az egész EU érdekét szolgálja. Ez a legitim intézkedés haladéktalanul további megfelelő finanszírozást igényel az EU költségvetéséből.

Orbán Viktor emlékeztette az Európai Bizottság elnökét, hogy ezt a megállapítást ő maga is hangsúlyozta felszólalásában az Európai Tanács ülésén.

A kormányfő levelében leszögezte: ideje, hogy a bizottság megtegye, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie: ismerje el, hogy a külső határok védelme az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulása, és a tagállamok ezirányú erőfeszítései elismerést és támogatást érdemelnek.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelentős anyagi, emberi és pénzügyi erőforrásokat, amelyeket Magyarország az elmúlt hat évben az Európai Unió külső határainak védelmére fordított. Ezért ismét felszólítom a bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit, amelyet a bizottság a vonatkozó szabályok téves értelmezésével és alkalmazásával mindeddig megtagadott

– írta Orbán Viktor.

Szerinte a jelenlegi helyzetet tekintve, különösen az afganisztáni tálib hatalomátvétel, illetve a Litvánia, Lettország és Lengyelország Belarusszal közös határszakaszán folyamatosan fennálló hibrid fenyegetés fényében a közeljövőben nem várható a migrációs nyomás enyhülése.

Éppen ellenkezőleg, újabb jelentős migrációs válság várható. Európának meg kell védenie külső határait, és az idő igazolta, hogy csak fizikai akadályok képesek hatékonyan megvédeni az európai polgárokat a tömegesen érkező illegális migránsoktól

– tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor úgy véli, amikor válsághelyzetekben az Európai Unió egységének megőrzésére hivatkoznak, ezzel a tagállamokat összekötő közös felelősségre is utalnak.

A legutóbbi tanácsi következtetéseinkben felhívtuk az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer szükséges módosításaira, ami a külső határainkra, így Magyarország határaira is nehezedő nyomást enyhíteni képes. Ezeket a módosításokat a fizikai határvédelmi akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell végrehajtani. Magyarország felvállalta azt, hogy az Európai Unió déli külső határszakaszán megállítja az illegális migrációt. Most az Európai Unión a sor, hogy méltányos hozzájárulást vállaljon erőfeszítéseinkhez és költségeinkhez

– zárta levelét a kormányfő.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. október 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)