Orbán Viktor: A V4-ek példaképe a világbajnok dél-koreai gazdasági növekedés

2021.11.04. 14:30 Módosítva: 2021.11.04. 19:29

Koreának 1600 milliárd dolláros a bruttó nemzeti terméke, a V4-ek GDP-je pedig összesen 1100 milliárd dollárt tesz ki.

Ha egy ország lennénk, akkor a V4-ek is, éppúgy, mint Korea, tagjai lehetnének a G20-nak

– jelentette ki Orbán Viktor a V4-ek és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Várkert Bazárban. 

A miniszterelnök közölte: a találkozó időzítését az magyarázza, hogy mindannyian úgy érezték, új világgazdasági korszak van alakulóban. Óriási a verseny a világban a termelési kapacitások újraosztásáért, a pandémia miatt bezárt kapacitásokat ugyanis nem ugyanott nyitják újra, ahol korábban létrejöttek.

Mi, a V4 országai beneveztünk ebbe a versenybe, a világ beruházásainak minél nagyobb részét szeretnénk idevonzani

– fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: Dél-Korea a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében, és a V4-ek is szeretnék ezt a világgazdasági korszakváltást a maguk javára kihasználni.

Ezek között említette a négy ország legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, a V4-gyorsvasút megépítését.

Egy nyolcszáz kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó, amellyel a négy fővárost kötnék össze gyorsvasúttal, és a tizenkét órás menetidőt ötórásra akarják csökkenteni. Reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás felkelti a koreai ipar érdeklődését is.

Az elmúlt öt évben a visegrádi négyek és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom negyven százalékkal emelkedett, még a világgazdaság tavalyi, fekete évében is tovább nőtt, és először érte el a történelemben a húszmilliárd dollárt.