Reagált a volt vezérigazgató Karácsony Gergely korrupciós vádjára

2021.11.05. 14:37

Karácsony Gergely korábbi Facebook-posztjában rögzítette a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetésével szemben megfogalmazott súlyos korrupciós vádjait. A főpolgármester azt írta október végi bejegyzésében:

Így történt ez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. esetében is, ahol hűtlen kezelés miatt indult nyomozás. Tudjuk, ismerjük már, csak a szokásos: haveri vállalkozás végzett felújítási munkálatokat sokkal több pénzért, mint amennyi a szerződésben szerepelt, olyan alvállalkozókat fizettek ki, akik végül nem végeztek munkát.

Szőke László, aki 2010 októbere és 2020 januárja között igazgatta a fővárosi céget, lapunknak reagált Karácsony vádjaira.

Az ügy a csillaghegyi fürdő 2016-18 közötti átépítését, bővítését érinti. Az egykori igazgató a fent idézett főpolgármesteri állítás cáfolataként jelezte, a kérdéses munkát nyílt közbeszerzésen nyerte el egy olyan cég, amely már a 90-es évek eleje óta dolgozik a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek. Ez a cég adta a legalacsonyabb árajánlatot.

Akkor mitől „haveri” ez a vállalkozás? – tette fel a kérdést Szőke László.

A haverinek kikiáltott kivitelező cég bankgaranciájából a beruházás után a  39,9 millió forintot vont le a megbízó, Szőke szerint ez sem a haverság jele. A volt vezérigazgató ugyanakkor azt elismerte, hogy a kivitelezés közben több olyan körülmény is előjött, ami a munkát valóban drágábbá tette:

  • a régészek több hónapra leállították a munkát, mert találtak egy II. századból való kelta lovaskocsi temetőt
  • találtak egy régi vasbeton medencét az épület alatt, amit szét kellett verni, az iszapot kihordani, teherbíró talajjal pótolni
  • a fürdő felső része egy hetvenes években épült vasbeton épület, ez sokkal rosszabb állapotban volt, mint amire előzetesen számítani lehetett  
  • csúszdák fogadórészének megépítése
  • az építőipari áraknak jelentős emelkedése 2016 és 2018 között. 

A szerződésmódosítás fenti indokai, iratokba foglalva azonban a főváros vezetése előtt is ismertek voltak, a dokumentumok rendelkezésére állnak. Voltak elmaradó munkák is, így a beruházás összköltsége 13,6 százalékkal növekedett.

Szőke László visszautasítja, hogy munka nélkül fizettek volna alvállalkozóknak. A beruházást egyébként a főváros cége kizárólag saját árbevételeiből, illetve hitelből fedezte.

A BGYH Zrt. gazdálkodásáról azt mondta Szőke, hogy 2010-ben a cég árbevétele 5,58 milliárd volt, 2019-ben – felmentése előtt – pedig 18,41 milliárd forint. A cég sehonnan sem kapott működési támogatást.