Nem fizették be az útdíjat, vádat emeltek ellenük

2021.11.08. 11:59

Több tízmillió forintnak megfelelő kárt okozott a költségvetésnek négy cégvezető azzal, hogy éveken át nem fizettek útdíjat, miközben céges autóikkal közlekedtek – tájékoztatta az MTI-t a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A vádlottak, két férfi és két nő fuvarozással foglalkozó négy gazdasági társaság vezetői. Egyikük 2017-ben az M5-ös autópálya nagyfelújítási munkálataival összefüggésben, másikuk 2019-ben fuvarozási szerződést kötött a kivitelezővel, majd a vádlott-társaikkal maguk is alvállalkozói keretszerződést kötöttek.

A felújítási munkákban részt vevő vállalkozások gépjárművei a munkálatokkal összefüggésben végzett szállításaikkor térítésmentesen vehették igénybe az egyébként díjköteles útszakaszokat. Ennek érdekében a vádlottak nyilvántartásba vetették céges járműveiket.

A vádlottak azonban 2017 és 2020 között több ezer esetben éltek vissza a díjmentességgel, mivel a más célú szállításaik után sem fizettek útdíjat. Ezáltal egyenként 12 és 30 millió forint közötti összegű, összesen mintegy 90 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A cégvezetők a nyomozás ideje alatt kifizették az általuk okozott kárt. A Kecskeméti Járási Ügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolja, velük szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza.