Lesz gondunk ezzel az időjárással

2021.11.10. 15:00

A hajnali, reggeli ködöt látva aligha gondolhattuk, hogy ilyen szép napos időnk lesz. De dél körül szerencsére sokfelé győzött a napsütés, és feloszlott a köd. Volt, ahol ez teljesen zavartalan volt, néhol viszont helyenként alacsonyszintű felhőzetté alakult át a talaj közelében felhalmozódott nedvesség. Timelapse videón mutatjuk, hogyan vette át a napsütés az „uralmat”.

Számottevő csapadék ma sehol nem alakulhat ki, legfeljebb némi ködszitálás lehet . A többnyire gyenge vagy mérsékelt délkeleti, keleti szél a Dunántúl középső részén időnként megélénkül, Sopron környékén ma meg is erősödik. Holnap reggelre viszont megint besárgul az Országos Meteorológiai Szolgálat tartós, sűrű köd miatt kiadott térképe, vagyis elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben 11 megyében. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 10 és 13, a borult, párás, ködös helyeken 6,9 fok között várható. 

A hét nagy részének időjárása a nagy térség szempontjából elég egyértelmű, ugyanis kitart a nyugodt idő, a legfőbb kérdést a következő napokban legfőképpen a köd, illetve rétegfelhőzet képződése és feloszlása jelenti. A jövő hét eleje viszont már nagyobb fejtörést okoz a hosszútávú előrejelzést nézegetőknek. 

A bizonytalanság forrása egy anticiklon, pontosabban az, hogy az anticiklon peremén ránk folyik-e a hideg, sarkvidéki légtömeg, és ha igen, akkor vajon szárazon teszi-e meg, vagy esetleg csapadék is társul majd hozzá.