Schmidt Mária keményen beleszállt Sólyom Lászlóba

D MTZ20201010007
2021.11.16. 13:09 Módosítva: 2021.11.16. 13:23
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója súlyos vádakkal illette Sólyom László volt köztársasági elnököt, aki visszavonult a politikától. Mágori Józsefné fideszes országgyűlési képviselő egy kommentben madárnak nevezte Sólyom Lászlót. Kikértük Schiffer András véleményét is, aki szerint az Alkotmánybíróság hozott anyagból dolgozott és dolgozik.

„Nem foglalkozom már politikával, a pápa egyházi írásainak tanulmányozását és fordítását fontosabbnak tartom” – Sólyom László volt köztársasági elnök ezekkel a szavakkal utasította vissza e sorok írójának felkérését egy karitatív esemény helyszínén. 

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azonban erről feltehetően nem értesült, hiszen közösségi oldalára írt nyílt levelében azon értetlenkedik, miért nem szólal meg Sólyom László akkor, amikor

a hatalomra készülő ellenzék politikusai nyilvánvalóan alkotmányos puccsra készülnek.

Aggályainak felvezetéseként a múzeum igazgatója azt vetette a szemére az Alkotmánybíróság első elnökének, hogy – véleménye szerint – a rendszerváltást követően döntő szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhatták felelősségre a hazaárulókat. Szerinte a történelmi igazságtételt Sólyom László azzal lehetetlenítette el, hogy 

az igazsággal szemben a jog mellett állt ki, és ezzel meg akarta fosztani az újonnan kiépülő demokratikus rendszert erkölcsi legitimációjától.

Most azt várja Sólyom Lászlótól, hogy ugyanolyan szakmai és erkölcsi határozottsággal álljon ki a 2011-ben elfogadott Alaptörvény mellett, mint „amikor a történelmi igazságtételt lehetetlenítette el”.

„Az Alkotmánybíróság hozott anyagból dolgozott és dolgozik” – hívta fel a figyelmet Schiffer András ügyvéd, lapunk külső szerzője, hozzátéve, hogy a történelmi igazságtétel

– a tömeggyilkosok megbüntetése mellett az aktanyilvánosság, a lusztráció, az utódszervezeti vagyon elkobzása – elmaradását azoktól tessék számonkérni, akik elszabotálták az alkotmányozást 1990-ben. 

A szigorú, számonkérő hangvételű poszthoz a Fidesz–KDNP korábbi országgyűlési képviselője, Mágori Józsefné is hozzászólt, azt írva, egy egész nemzet demokráciába vetett hitét bizonytalanította el ez a „madár” a lusztrációs törvény eltörlésével. 

A lusztrációs törvényt azonban Sólyom László nem törölhette el, mivel ilyen törvényt nem fogadott el a parlament: sem Antall, sem Orbán idején.

Lusztrációs törvényjavaslatot csak Schiffer András terjesztett be országgyűlési képviselőként, azt azonban a Fidesz–KDNP többsége tárgysorozatba sem vette.

(Borítókép: Schmidt Mária 2020. október 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)