Itt egy jó hír a havazás mellé

2021.11.18. 15:06

Gyenge hidegfront érte el Magyarországot, amely azonban nemhogy hőmérséklet-csökkenést okozna, hanem még olyan területek is vannak, ahol melegebb lesz ma, mint tegnap. A Brit-szigetektől nyugatra közben egy anticiklon erősödik meg, amelynek keleti peremén észak felől hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek indulnak meg dél felé. 

Hogy a hidegből mennyit kapunk, egyelőre még kérdéses. Az viszont egyre valószínűbb, hogy a Földközi-tenger fölé érkező fagyos légtömegek a meleg, páradús levegővel keveredve mediterrán ciklonokat indítanak be, amelyek a jövő hét közepétől hozzánk is elérnek. 

A csapadék halmazállapota nagyban függ a ciklonok útvonalától, amelyet ilyen időtávban még nem lehet pontosan előrejelezni. Előoldal esetén enyhébb időre, esőre készülhetünk, ugyanakkor ha a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk,

van esély arra, hogy akár kiadósabb havazás is kialakulhasson.

Ez legkönnyebben a nyugati országrészben következhet be, a mediterrán ciklonok mozgásából következően ugyanis a nyugati tájaink kerülhetnek könnyebben a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe.

Hogy a szánkót elővehetjük-e, még nem mondható tutira az előrejelzési helyzetből adódó jelentős bizonytalanságok miatt. Amit nagy valószínűséggel kijelenthetünk, az az, hogy jövő hét közepétől csapadékosabbra fordul időjárásunk. Addig viszont több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között valószínű, északkeleten lehet a hidegebb. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire –3 és +6 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

És a végére valami pozitívum: az érkező hidegfront hatására az elmúlt napokhoz képest javulhat a levegő minősége. Légmozgás híján ugyanis a levegő nem tud megfelelően átkeveredni, a szmog az alsóbb légrétegekben megreked. Ezen anyagok hígulását, koncentrációjuk csökkenését általában az időjárási frontok által okozott légtömegcserék biztosítják.