Az Alapjogokért Központ szerint újra nőtt az Orbán Viktor győzelmét várók tábora

2021.11.20. 18:10

Míg októberben az aktív szavazók 66, addig novemberben már 69 százaléka mondta azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét várja a jövő évi országgyűlési választáson – olvasható az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek részleteit szombaton tették közzé a Facebook-oldalukon.

Azt írták, hogy az október 11-én és 12-én, valamint a november 15. és 17. között ezer-ezer ember telefonos megkérdezésével készült kutatásból kiderült, „a kormányfővel szemben induló, baloldali pártok támogatását élvező, a rezsicsökkentést korábban ostobaságnak nevező Márki-Zay Péter” győzelmi esélyei csökkentek: 17-ről 16 százalékra – számol be az MTI.

Mindez szerintük azt igazolja, hogy Márki-Zay Péter nem tudta a kormánnyal kritikus tábor méretét növelni.

Hozzátették, a novemberi adatok alapján a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók több mint kétharmada, tízből hét megkérdezett (69 százalék) a jelenlegi kormányfőt tartja a legesélyesebbnek az új kabinet megalakítására.

Orbán Viktor győzelmi esélyeinek megítélése tehát javult az elmúlt egy hónapban: Márki-Zay Péter hiába lett a hatpárti balliberális koalíció vezetője, kiválasztásával a hivatalban lévő miniszterelnök mandátumának megújítását prognosztizáló szavazók aránya 66-ról 69 százalékra nőtt

– fogalmaztak az elemzésben.

Márki-Zay Péter elsőségét ezzel szemben kevesebb, 17 helyett 16 százaléknyi megkérdezett várja csupán. Ráadásul a kormánnyal kritikus szavazóknál sem vezet a hódmezővásárhelyi polgármester: a novemberi kutatás adatai szerint ugyanis az ő körükben Márki-Zay győzelmét 38, Orbán Viktor elsőségét pedig 41 százalék várja – írták.

Ez azt jelenti, hogy még a baloldali, kormánypártokkal nem szimpatizáló szavazók sem tartják esélyes, Orbán Viktort legyőzni képes politikusnak Márki-Zay Pétert

– áll az Alapjogokért Központ felmérésében.  • Hírek
  • Bankszámla