A glória már megjelent, meg fogunk fagyni

2021.11.22. 07:38

A tartós, sűrű köd miatt az északkeleti megyék kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Nyírségben és a Hajdúságban várhatóan inkább csak ködfoltok lesznek. Az Alpokalján viszont megélénkülhet az északnyugati szél, ennek hatására ott némiképp javulhatnak a látási viszonyok. A tartósan fagypont alatti ködös területeken ónos szitálás is előfordulhat.

A beragadó köd a regéci várat is körülölelte, ahol ehhez különleges légköroptikai jelenségek, glória és ködív is társult. Ezekről az Időkép ott elhelyezett webkamerája készített látványos felvételt. Glória akkor jelenik meg, ha az észlelő (ez esetben a vár) árnyéka a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre vagy ködrétegre vetül. Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk alakulnak ki, közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül, és azok egymás után többször ismétlődhetnek. A ködív pedig a szivárványhoz hasonló jelenség, ebben az esetben azonban a parányi vízcseppeken a fény nem törik meg, csupán elhajlik rajtuk. Emiatt nem színes, hanem egyszínű fehér ívet kapunk.

A tőlünk délnyugatra lévő ciklon előoldalán enyhe levegő próbál utat törni észak felé, miközben onnan hidegfront közelít meg minket, így ezeknek a képződményeknek az ütközőzónájában leszünk hétfőn. A hidegfront mögötti száraz levegő estétől érkezik meg észak felől. A következő napokban így egyre nagyobb területen valószínűek fagyok.

A hőmérséklet csúcsértéke ma 3 és 11 fok között alakul. Kedden már naposabb lesz az idő, ám ezzel együtt szelesebb is a hidegfront átvonulta után. Kedd napnyugta után a levegő megnyugszik, és a derült égboltnak és a szélcsendnek köszönhetően gyorsan fog a hőmérséklet csökkeni. A minimum szerdán –10 és 0 fok között alakul. Hidegebbet a Kiskunságban, az Északi-középhegység környékén és az Őrség tágabb környezetében mérhetünk, itt –7 és –10 fok között lehet a minimum. A leandereket és egyéb teleltetésre szoruló növényeket érdemes védett helyre költöztetnünk.

Csütörtökön már megnövekedhet a fátyolfelhőzet, de csapadék nem valószínű. Helyenként viszont feltámadhat a délkeleti szél. Péntekre viszont visszatér az esős, borús idő. Az orvosmeteorológia arra figyelmeztet, hogy ebben a rendkívül hullámzó időjárásban könnyen megfázhatunk, érdemes odafigyelni az öltözködésre. A borongós idő a hő- és komfortérzetünkre is rossz hatással lehet. Többeknél jelentkezhetnek hasi és izomgörcsök, a reggeli órákban pedig az ízületi panaszok erősödhetnek fel.