Gyenge az érdeklődés az influenza elleni oltóanyag iránt Magyarországon

2021.11.22. 21:35

Jóval több influenza elleni vakcina áll rendelkezésre idén, mint a tavalyi szezonban, mégis sokkal kevesebben veszik fel a védőoltás. A szakértők attól tartanak, hogy amikor visszatér az influenza, súlyosan csap majd le, mint korábban. Ha a WHO ajánlásait követnénk, hárommillió magyart kellene beoltani.

Feleannyit rendeltem, mint az elmúlt években. Van belőle elég, és akadnak, akik oltatják magukat, de alapvetően alacsony az érdeklődés

− mondta egy vidéki háziorvos a HVG-nek.

Az érdeklődés valószínűleg a koronavírus-járvány miatt esett vissza az influenza vakcina iránt, ugyanis nem kap kellő figyelmet a világjárvány mellett. Egy háziorvos szerint vannak, akik minden évben kérik az oltást, de új páciensek nem igazán érdeklődnek.

Mivel most a covidosok és a légúti betegségekkel küzdők is nagyon sokan vannak, az is előfordul, hogy nem is tudom beadni, remélem, ők később majd jelentkezni fognak érte

– tette hozzá.

A négykomponensű oltóanyag gyártója, a Sanofi úgy látja, hogy az eddigi átoltottsági adatok fényében nem valószínű, hogy a kockázati csoportba tartozók közül mindenki kérje az oltást. Azt feltételezik, hogy az előttünk lévő influenzaszezonban elég lesz a rendelt vakcina. Ha azonban még az eddiginél jobban berobban a koronavírus negyedik hulláma vagy a vártnál súlyosabb lesz az influenzajárvány, akkor az sem kizárt, hogy az ősz és tél folyamán szükség lesz további dózisok beszerzésére.