Putyin kirúgta Kalasnyikovot

2021.11.25. 22:32

Menesztette posztjáról Vlagyimir Putyin orosz elnök Alekszandr Kalasnyikovot, az orosz börtönfelügyelet (FSZIN) parancsnokát, helyére Arkagyij Gosztyev korábbi belügyminiszter-helyettes lépett – számolt be az MTI. Az elnök csütörtökön írta alá az erről szóló rendeletet.

Az FSZIN parancsnokának 2019 októberében kinevezett, 57 éves Kalasnyikov 1987 óta szolgált állambiztonsági szerveknél, korábban egyebek között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) komiföldi és krasznojarszki területi vezetője volt.

Utódja, a 60 éves Arkagyij Gosztyev 1981-ben, a belügyi szerveknél kezdte pályafutását, majd Moszkva déli közigazgatási körzete belügyi igazgatósága szervezett bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője lett. 2006-tól töltötte be a moszkvai belügyi főigazgatóság közrend fenntartásáért felelős osztályának a vezetését, majd 2010-től a fővárosi vezető helyettese volt, 2012-ben pedig belügyminiszter-helyettesnek nevezték ki.

A személyi változtatások okát nem közölték a rendeletben, azonban a helyi média szerint köze lehet az FSZIN rendszerével kapcsolatban szeptemberben kirobbant botrányhoz. A botrány azután robbant ki, hogy a helyi médiában egy videofelvételt tettek közzé rabok kínzásáról a Szaratov megyei első számú tbc-kórházban. Az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak.

Később további videofelvételek kerültek napvilágra. Igor Krasznov főügyész elmondása szerint 12 esetben indítottak vizsgálatot az említett kórházban elkövetett kínzásokkal összefüggésben. A TASZSZ szerint Dmitrij Peszkov, az államfő sajtótitkára elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tudomása van a börtönökben elkövetett kínzásokról.  • Hírek
  • Bankszámla