Feljelentették a Netflixet a magyar pedofiltörvényre hivatkozva

2021.11.27. 05:53

A Magyar Nemzet feljelentette a Netflixet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsánál azért, mert egy nembináris bölény is szerepel a Ridley Jones című, óvodásoknak készült animációs sorozatban.

Fred az első olyan karakter a rajzfilmben, aki se férfiként, se nőként nem határozza meg magát, de olyan szereplő is van már a sorozatban, akinek két édesapja van. A napilap most csak a nembináris bölényt kifogásolta a melegellenessé tett pedofiltörvény passzusaira hivatkozva. Úgy fest azonban, hogy hiába tettek panaszt. 

Az NMHH ugyanis azt válaszolta nekik, hogy a magyar médiahatóság és a Médiatanács csak a magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni, a Netflix székhelye pedig Hollandiában van, ezért nem vonatkozik rá a magyar médiatörvény.

A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető lekérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki

– áll az általuk küldött válaszban.

Azt is leszögezték: „A magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatásokon túl – hivatalból és bejelentés alapján is – rendszeresen ellenőrzi a Magyarországon elérhető, de külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatókat is”.

(via Media1)