2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Zacher Gábor: Nagyon várom már, mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum

DSC6212
2021.11.27. 10:47

A tömény alkohol dominál a fiatalok körében, ami sokkal kiszámíthatatlanabb – mondta Zacher Gábor toxikológus, a Szétcsúszva program tanácsadója, a hatvani kórház főorvosa. A Szétcsúszva program felmérése szerint a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már életében alkoholt olyan mennyiségben, aminek jelentős élettani hatásai lehetnek.

A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt

– mondta Zacher Gábor, aki szerint a fiataloknál a rendszeres alkoholfogyasztás nem olyan, mint a felnőtteknél. A gyerekeknél ugyanis heti rendszerességről beszélünk, míg a felnőtt alkoholisták naponta isznak.

Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum,

hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon

– mutatott rá Zacher Gábor. Ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószer-stratégia is lassan egy éve lejárt, és nyoma sincs annak, hogy új országos stratégia készülne – tette hozzá a szakember, akivel az Infostart készített interjút.

Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokban azért az élbolyban vagyunk

– ismertette a toxikológus. Hozzátette: az emberek eközben a kábítószer-fogyasztást tartják veszélyesebb jelenségnek, miközben körülbelül húszezer kábítószerfüggő van Magyarországon.

Ismertette, hogy emellett az országban van

  • 25 ezer orrcseppfüggő,
  • 150 ezer altató- és nyugtatófüggő,
  • 180 ezer hashajtófüggő,
  • 300 ezer szerencsejátékfüggő és
  • 800 ezer alkoholfüggő.

És akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami több millió embert érint – fűzte hozzá Zacher Gábor.

Korábban a programról már az Index is beszámolt. A kezdeményezés legutóbbi, 14–18 éveseket célzó felmérésében részt vevő magyar tinédzserek 80 százaléka 15 éves korára kipróbálta már az alkoholt.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)