Kezdődik a hanuka, este meggyújtják az első gyertyát a Nyugatinál

2021.11.28. 14:26

Megtartják vasárnap a budapesti Nyugati téren a hanukai ünnepségét – tájékoztatta a szervező, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-t. A nyolcnapos ünnep első estéjén, vasárnap a Nyugati téren felállított hanukián meggyújtják az első gyertyát. Beszédet mond Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az ünnep további napjain sorban gyújtják majd meg a gyertyákat a Nyugati téren, ahol bemutatkoznak az EMIH-hez tartozó zsinagógák, illetve a hitközség intézményei, szervezetei, köztük a CEDEK Szeretetszolgálat és a Maimonidész Gimnázium.

Hanukia áll majd a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent István parkban, a budai Várban és a Flórián téren is, valamint Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén és Kőszegen.

A közleményben idézték Köves Slomót, aki szerint

több mint egy év nélkülözés után most még jobban értjük, milyen jelentősége van a közösségek összefogásának és azoknak az értékeknek, amelyek örök lángként adnak reményt akkor is, amikor nagyon egyedül vagyunk.

Hanuka idején a zsidóság a szír-görög megszállók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére emlékezik, amikor a makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt, és megtisztították az idegen bálványoktól.

A makkabeusok a templomban mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Új olaj előállításhoz ugyanakkor nyolc napra volt szükség. A hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a csak ilyenkor használt gyertyatartón, a hanukián, és azt olyan helyre teszik, ahol „hirdetheti az isteni csodát”.  • Tippek
  • Babaváró hitel