A Nordmann-fenyő lesz a karácsony sztárja

2021.11.30. 12:03
Az advent érkeztével egyre többen indulnak el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljék a legjobb vételnek ígérkező fenyőfát. De melyik a magyarok kedvenc fajtája, és mennyit kell fizetni érte az idén?

Akik rutinos favásárlók, tudhatják, hogy évente változik a fenyők ára. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60–70 százalékát megsemmisíti, a szárazság pedig lassítja a növekedést. De ez még nem minden.

A fenyő árát több tényező is befolyásolja. Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább. Drágultak emellett a permetezőszerek és a műtrágya is

– mutatott rá Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő, aki elmondta, hogy mindezek következtében a méterenkénti ár 

  • a lucfenyőnél 3500–4000,
  • az ezüsfenyőnél 5000–6000,
  • a Nordmannál (a kaukázusi jegenyefenyőnél) 7500–8500 forint

között várható. A lucfenyők esetében árfelhajtó tényező, hogy az utóbbi években kevés csemetét ültettek, mert visszaesett a kereslet irántuk. Mostanra viszont hiány alakult ki belőlük, főleg a 2 méternél magasabb fákból. Más a helyzet az ezüstfenyőnél, amely kényes a különféle betegségekre: itt elsődlegesen a gombásodás az, ami az árát felfelé hajtja. A Nordmann-fenyő esetében inkább az okozza a drágulást, hogy az 12–15 év alatt nő meg 3 méteresre, vagyis hosszú gondoskodást, odafigyelést igényel. 

A fenyők 5–10 százalékát feleslegesen vágják ki

Egy fenyőárus készletének 5–10 százaléka megmarad, ez országos szinten sokezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben

– mutatott rá a fenyofa.com tulajdonosa, aki szerint éppen ezért döntöttek úgy hét évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt fotózzák le és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházukban.

A fenyőfaszakértő elmondta: a lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb. Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. A Nordmann-fenyő levelei ugyanakkor puhák, és sokáig megmaradnak, talán ezért is ez a legnépszerűbb fajta a hazai vásárlók körében. 

Mit tehetünk, ha fontos számunkra a fenntarthatóság? 

Érdemes figyelembe venni, hogy az importfenyő több száz kilométerről érkezik, így az útja alatt  jóval több szennyező anyag jut a levegőbe, ráadásul hamarabb vágják ki. De a műfenyő sem igazán környezetbarát megoldás: a műanyag előállításával ugyanis rengeteg mérgező anyag jut a környezetbe, ráadásul ez sok energiát igénylő folyamat. Ha pedig ezeket a műfákat mégis megunják és  kidobják, sokezer évbe kerül, mire lebomlanak.