A hajléktalanok 75 százalékát beoltották Debrecenben

2021.12.01. 15:14

Debrecenben felkészültek a hajléktalanok téli ellátására– közölte a város polgármestere a szolgáltatást az önkormányzat megbízásából végző ReFoMix Nonprofit Kft. szociális és egészségügyi központja udvarán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László azt mondta: a 354 férőhelyes ellátórendszer már most teltházzal működik. 288 rászoruló van a bentlakásos szállásokon, 66-an pedig a nappali melegedőt veszik igénybe. Közölte azt is, hogy a  járványhelyzetre tekintettel izolációs konténert működtetnek a szociális központ udvarán, ahol a kórházi ápolást nem igénylő betegek átmeneti elkülönítését meg tudják oldani. 

Papp László kiemelte: a város el tudja látni a debreceni hajléktalanokat, de arra nem képes, hogy a megye, a régió összes hajléktalanját befogadja. Szavai szerint a környező városokból egyre több hajléktalant küldenek a megyeszékhelyre azért, hogy Debrecen biztosítsa az ellátásukat.

Széles Diána, Debrecen szociális ügyekért felelős alpolgármestere mindeközben elmondta, hogy a hajléktalanszállón élők 75 százalékát beoltották a koronavírus ellen, többen már a harmadik oltást is felvették.

Az alpolgármester ezen felül az önkormányzat, a ReFoMix és a helyi karitatív testület együttműködését emelte ki. Rámutatott: a közmunkaprogram keretében a hajléktalanok is rendszeresen segítik a karitatív testület rászorulókat támogató munkáját.

Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, senkit nem hagynak az útszélen, elsődleges céljuk az életmentés. Hozzátette: mintegy 60-80 azoknak a hajléktalanoknak a száma a városban, akik évek óta nem hajlandók bemenni a szálláshelyekre. Ismerik a tartózkodási helyüket, és folyamatosan gondoskodnak az ellátásukról a hideg időben – fűzte hozzá.

(MTI)