Madárinfluenza pusztította a Festetics-kastély madárállományát

2021.12.01. 18:17

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát

Szomorú hírt kell közölnünk veletek. Sajnos Madárparkunk kis lakói is áldozatul estek az országos madárinfluenza-járványnak. Most egy időre bezárjuk a Pálmaház és Madárpark kapuit, hogy a szükséges óvintézkedéseket elvégezzük, de jövőre remélhetőleg már újra fiókáktól lesz hangos Madárparkunk

– közölte a Helikon Kastélymúzeum Facebook-oldalán.

A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának munkatársai nemrég lettek figyelmesek az állatok váratlan elhullására, ezért rögtön lezárták az érintett területet és jelentették az esetet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján kiderült, hogy minden esetben jelen volt a madárinfluenza H5N1 altípusa.

Hogy ne terjedjen tovább a betegség, az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták, és az óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig zárva tartják a látogatók előtt a keszthelyi Festetics-kastély Pálmaházát és Madárparkját.

A Madárparkban 380, különböző fajokhoz tartozó vadmadarat tartottak.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.