Alaposan bőrig ázunk, több megyére kiadták a figyelmeztetést

2021.12.02. 06:50 Módosítva: 2021.12.02. 11:20

Csütörtökön többnyire borult lesz az ég, csak délelőtt, a déli tájakon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Sokfelé várható kiadós eső, a legnagyobb mennyiségre elsősorban a Dunántúl délnyugati és középső részein lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csütörtökön az északi hegycsúcsokon havazhat. A délnyugati, déli szél inkább már csak délkeleten lehet élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi felén, kétharmadán 5 és 8, délen 9 és 14 fok között alakul. Késő este 2 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Várható hőmérséklet csütörtökön
Várható hőmérséklet csütörtökön
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Estére marad a jellemzően borult idő. A csapadék fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át. Az éjszaka második felében északkeleten az esőt síkvidéken is egyre inkább havas eső, havazás válthatja. Az északnyugati szél sokfelé lesz élénk, főleg az Észak-Dunántúlon, valamint az északkeleti megyékben erős is. A hőmérséklet hajnalban mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul.

Várható időjárás hajnalban
Várható időjárás hajnalban
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint csütörtökön a Dunántúl délnyugati és középső területein, valamint a Duna–Tisza köze középső részein 20 millimétert meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet 24 óra alatt. Lokálisan, keskenyebb sávban 30 milliméter feletti csapadék is hullhat. A délutáni, esti óráktól elsősorban az Alpokalján és az Északi-középhegységnél válthat át az eső havas esőre, havazásra.

Az esőzés miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kettes fokú figyelmeztető jelzést adott ki Somogy megyére, ahol egy nap alatt akár 30 milliméter csapadék is eshet. További 12 megyében egyes fokú a figyelmeztetés, ami az érintett területeken 20 milliméteres csapadékra figyelmeztet.

figyelmeztetés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint így „a mára meghirdetett száraz csütörtök elmarad”. A tájékoztatás szerint egy hullámzó hidegfront van felettünk, ami sok esőt és lehűlést hoz.

Nagyrészt eső várható, azonban a hegyekben (előbb északon, később másutt is) havas esőre, havazásra vált a csapadék. Délen, délkeleten még 10 fok fölé melegedhet a levegő, és ott a délnyugati szél is megélénkülhet, esetleg megerősödhet

– írták bejegyzésükben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyébként már hangolódik az ünnepekre. Instagram-oldalukon új profilképet állítottak be, amelynek középpontjában egy jól ismert alak látható. Úgy tűnik, náluk „nincs karácsony Kevin nélkül”.

Készülünk még pár aprósággal, és persze igyekszünk elintézni, hogy fehér legyen a karácsony!

– írták új profilképükhöz.  • Tippek
  • Bankszámla