Az egriek számára szinte ingyenes lesz a tömegközlekedés

2021.12.06. 20:31 Módosítva: 2021.12.06. 20:33

Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos polgármestere bejelentette, hogy a megyeszékhelyek közül elsőként, Egerben ingyenessé, pontosabban szinte ingyenessé teszik a helyi tömegközlekedést.

A helyi lakosoknak csupán jelképes összeget, ezer forintot kell fizetniük az éves buszbérletért, amellyel a heves megyeszékhely buszjáratait tudják használni.

 Bár Hatvanban és Hódmezővásárhelyen is van hasonló példa, a polgármester hangsúlyozta, hogy Eger jóval nagyobb léptékű város, ahol 38 autóbusz-helyijárat működik.

A bejelentés akkor válik érvényessé, ha az önkormányzat megszavazza a rendkívüli közgyűlésen szerdán vagy csütörtökön. Ebben az esetben 2022. január 1-jétől már a kedvezményes áron vásárolhatók meg az éves bérletek az egriek számára.

A Volánnal kötött megállapodás nagyjából egy-másfél milliárd forintjába kerül a városnak évente, vagyis ennyit kell fizetni a helyi tömegközlekedésért, emiatt pedig emelik a parkolási díjakat, amelytől azt is várják, hogy csökken az autós forgalom a belvárosban. Emellett a helyi iparűzési adóbevétel lesz a finanszírozás másik forrása, amelyet a törvény értelmében a helyi tömegközlekedésre, vagy annak fejlesztésére kell fordítani.

Mirkóczi Ádám szerint egy felnőtt évente 63 ezer, egy házaspár 126 ezer, egy egygyermekes család 153 ezer, egy kétgyermekes család 180 ezer, míg egy háromgyermekes család 207 ezer forintot takaríthat meg a kedvezményes éves bérlettel.

(Népszava)