Vesztegetési botrány a Fidesznél, Biden-Putyin csúcstalálkozó

IMG 7653
2021.12.07. 20:36
A legújabb kutatások alapján úgy tűnik, szelídül a koronavírus. Vesztegetési ügybe keveredett Völner Pál fideszes államtitkár, aki bejelentette lemondását. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • A Legfőbb Ügyészség oldalán megjelent közlemény szerint Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A politikus később bejelentette lemondását. Részletek itt.
  • Bár hazánkban még nem jelent meg az omikron-variáns, egy Németországban élő magyar állampolgárnál már igazolták a koronavírus legújabb, „szupermutáció” néven elhíresült változatát. A 34 éves férfi – aki két Pfizert kapott – erős lázról és köhögésről számolt be az Indexnek, tünetei néhány nap után ugyanakkor enyhültek. Boldogkői Zsolt virológus szerint más magyarok is lehetnek, akik omikronnal fertőzöttek, így az ünnepek közeledtével biztosra vehető, hogy az új variáns hazánkban is megjelenik. Bővebben itt.
  • Az omikron-variáns éppen csak megjelent, az erről szóló első hírek után szinte azonnal világszerte elterjedt. Az Egyesült Államokban legalább 17 államban, világszerte 50 országban, köztük az Európai Unión belül is villámgyorsan kimutatták azóta, hogy dél-afrikai tudósok bejelentették az új szupermutáns létezését. De mit is kell tudni róla?
  • A tatabányai Mésztelepi gettóból bármelyik nap kiköltöztethetik a lakókat, de az ott élők nemcsak álmodoznak egy szebb jövőről, tesznek is érte. Helyszíni riport.
  • Jövő hétfőn Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel. A program tervezete szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezt követően a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, majd csatlakozik hozzájuk a francia elnök. Részletek itt.
  • A washingtoni szenátusi republikánusok rá akarják kényszeríteni a Biden-adminisztrációt, hogy vessen ki szankciókat Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjére az Északi Áramlat 2 miatt, csakhogy az Oroszországot közvetlenül Németországgal összekötő gázvezeték élvezi a szerdán hivatalba lépő német kancellár, Olaf Scholz támogatását. Joe Biden kedden két órát beszélt videóhívás keretében Putyinnal, és gazdasági szankciókat lengetett be.
  • Nagyot küzdött a magyar csapat, de végül kikapott a szinte végig vezető német válogatottól a női kézilabda-világbajnokság utolsó csoportmérkőzésén. Ezzel a mentalitással, illetve további formajavulással viszont meglepetést okozhatnak a mieink a legutóbbi Eb-n elődöntős Dánia ellen. Elemzés itt.

FEMINA. Valóságos kis ékszerdoboz a világ első tervezett kertvárosa: a Wekerletelephez is mintaként szolgált Letchworth. Részletek a Femina cikkében.

DÍVÁNY. Folytatjuk múlt héten elkezdett kétrészes minisorozatunkat, amelyből kiderül, hogy napjainkban is milyen nagy számban bukkannak hihetetlen leletekre a régészek világszerte, legyen szó uralkodók sírjáról, nagy értékű aranytárgyakról vagy ókori társasjátékról. Részletek a Dívány cikkében.

Tovább híreinket ide kattintva olvashatják. 

(Borítókép: Index grafika)