Varga Judit bukását követeli az ellenzék a Völner-ügy miatt

DMARC20210621005
2021.12.07. 14:52 Módosítva: 2021.12.07. 17:39
Több ellenzéki politikus is Varga Judit felelősségére hívja fel a figyelmet Völner Pál ügyében, az államtitkár után a tárcavezető lemondását is várják.

Ahogy beszámoltunk róla, Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott, a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner Pál azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról.

Varga Judit felelősségéről beszél az ellenzék

Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-posztjában arról írt, hogy Varga Juditnak is le kell mondania, mert

a miniszter nemcsak képtelen ellátni feladatát, és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni.

Később a Jobbik közleményben követelte Varga Judit lemondását, feltéve a kérdést: az igazságügyi miniszter mit tudott a kollégája ügyleteiről?

Az ellenzéki szövetség közös sajtótájékoztatóján Kocsis-Cake Olivio azzal kezdte, az Orbán-kormány legsúlyosabb korrupciós botrányának lehetünk szemtanúi, Varga Judit szerepét is vizsgálni kell, mert ő bízta meg Völner Pált a megfigyelések engedélyeztetésével és a végrehajtó karral összefüggő feladatokkal. A Párbeszéd képviselője kezdeményezni fogja, hogy minél gyorsabban függesszék fel Völner Pál mentelmi jogát.

A jobbikos Nunkovics Tibor többek között arról beszélt, hogy Völner Pálnak nemcsak az államtitkári pozíciójáról, hanem a parlamenti mandátumáról is le kell mondania, mert méltatlanná vált arra, hogy képviselő legyen. A Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről Bana Tibor is erre hívta fel a figyelmet, valamint megkérdőjelezhetetlennek nevezte Varga Judit felelősségét.

Szakács László a DK képviseletében elmondta: „Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy ilyen magas tisztséget betöltő ember semmi esetre sem kerülhetett volna az ügyészség látókörébe, ha ezt Orbán Viktor nem engedélyezi.” A DK tájékoztatást vár a kormánytól arról, hogy tudtak-e az ügyről, ha igen, mikor értesültek róla, tudnak-e más érintettekről, és Varga Judit fogadott-e el kenőpénzt Völner Páltól.

Keresztes László Lóránt Varga Judit azonnali lemondását követelte, az LMP-s politikus úgy látja, ha egy minisztériumban ilyen súlyos korrupciós eset derül ki, a miniszternek is távoznia kell, mert ő felel a tárcában történtekért.

Az ellenzéki képviselő szerint ha igaz a gyanú, nincs okunk azt feltételezni, hogy Völner Pál nem ilyen módon adott engedélyeket lehallgatásokra is.

A momentumos Tompos Márton is Varga Judit lemondásának szükségességét hangsúlyozta. A szóvivő kifejtette: ha a miniszter nem tudott az ügyről, akkor azért, ha pedig tudott róla, akkor bűnrészes, és azért kell lemondania.

Harangozó Tamás kiemelte: ez az ügy arról tesz tanúbizonyságot, hogy a Fidesz rendszere velejéig korrupt, csak a hatalomról és a pénzről szól. A szocialista politikus leszögezte, hogy az Igazságügyi Minisztérium politikai értelemben addig megszűnt létezni, amíg Varga Judit nem mond le.

Reagált a főpolgármester

Vizsgálóbizottság felállítását sürgette Karácsony Gergely főpolgármester a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított, államtitkári tisztéről kedden lemondó Völner Pálhoz kapcsolódó ügyek miatt; az ellenzéki politikus szerint a testületnek fel kellene tárnia, hogy milyen rendszerszintű problémák merültek fel a végrehajtási eljárásokban – írja az MTI.

Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd társelnöke is, a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a korrupció minden formája visszataszító, de az, amikor a kiváltságosok érdekében a kiszolgáltatottakon nyerészkednek, a visszataszító korrupciót is még visszataszítóbbá teszi. Hozzátette, vizsgálni kell azt is: „nyerészkedtek-e ezek a gazemberek” még az eladósodott emberek kilakoltatásán is.

Mint írta, a kormány igazságügyi államtitkárának korrupciós ügyében a magától értetődő lemondás nem ad választ a legfontosabb kérdésekre: arra, miért adott a végrehajtások kapcsán kinevezése napján teljhatalmat Varga Judit igazságügyi miniszter Völner Pálnak; van-e ennek köze ahhoz, hogy „ugyanez a Völner engedélyezte újságírók, ellenzéki közéleti emberek törvénytelen megfigyelését a Pegasus-szoftverrel”; hogyan lehetséges, hogy egy-egy végrehajtói „praxison akár évente több száz millió forintot lehetett keresni az Orbán-kormány alatt.

Az a minimum, hogy feláll az ügy politikai szálait és összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság, amelynek meg kell vizsgálnia az Orbán-kormány ideje alatt történt, feltűnően nagy számú kilakoltatásokat, és fel kell tárnia, milyen rendszerszintű problémák merültek fel a túl sokszor kegyetlen, embertelen végrehajtási eljárásokban

– fogalmazott a főpolgármester.

(Borítókép: Varga Judit. Fotó: Mónus Márton / MTI)