Fennakadt egy szaloncukor a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

2021.12.08. 12:24

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint húsz karácsonyi szaloncukor közül csupán egynek maradt el az összes tömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattól – derül ki a legutóbbi ellenőrzésből.

Az ITM szerint a legfinomabb szaloncukor élvezeti értékét is lenullázhatja, ha tölteléke a papírba folyik, és az ünnepi édességkülönlegességből a hétköznapibb termékekhez hasonlóan annyit kell kapniuk a vásárlóknak, amennyit a csomagolás szerint kifizetnek.

Az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumának vizsgálata a szaloncukrok bevonatarányának és nettó tömegének megfelelő feltüntetésére terjedt ki. A húszféle édesség között a klasszikusnak számító zselés és marcipános mellett előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. A szabályozásban megkülönböztetett három fajtából mártott és töltött édességeket ellenőriztek fele-fele arányban, kandírozottat ezúttal nem.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat, de ezen a téren mindent megfelelőnek találtak az ellenőrzésnél.

Rendelkezés adja meg azt is, hogy a tételellenőrzés során legfeljebb mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. Már nem fogadható el 100-200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség.

Egy termék dobozába az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak, az ügyben hatósági eljárás indult.

A vizsgált termékek tételes felsorolása a fogyasztóvédelmi portálon érhető el – számolt be az MTI.  • Tippek
  • Hírek