Idén az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványa jöhet

2021.12.09. 09:49

Tavaly minimális volt az influenzával fertőzöttek száma Magyarországon, azonban az idei enyhébb járványügyi intézkedések, illetve az újonnan megjelent influenza-vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest ebben az évben sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani.

A magyar lakosságnak általában a negyede fertőződik meg influenzavírussal, ám tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, viszont az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak

– mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője a Magyar Nemzetnek. Kifejtette, hogy a 2020–2021-es szezonban a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések miatt az influenzajárvány lényegében elmaradt.

A szakember szerint azonban az idei évben ez közel sem így alakul, hiszen nincs blokkolva az utasforgalom, és a járványügyi intézkedések sem olyan szigorúak. Ezekből az következik, hogy a vírus H3N2 törzse már a szomszédos Horvátországban, Hollandiában, Oroszországban, illetve Skóciában, Írországban és Svédországban is megjelent már, innentől pedig biztosra vehető, hogy Magyarországra is eljut.

Az influenzaaktivitás egyelőre alacsony, de ahol nem vezetnek be a koronavírus miatt szigorúbb védőintézkedéseket, és ahol engedélyezik a tömegrendezvényeket, ott a berobbanás szinte elkerülhetetlen

– nyomatékosította a doktor.

Ócsai Lajos úgy véli, hogy az idei fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak, különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, amit a párhuzamosan jelen lévő koronavírus-járvány még inkább indokolttá tesz. A szakember kiemelte, hogy a koronavírushoz hasonlóan közvetlenül az influenzavírus következtében is kevesebben halnak meg, ugyanakkor mindkét fertőzés azért veszélyes, mert a meglévő alapbetegségeket teheti súlyosabbá. Elmondta:

A koronavírus elleni védőoltásnak semmi köze az influenza elleni oltóanyaghoz, így a Covid–19-oltás után két héttel minden további következmény nélkül az influenza elleni védőoltás is beadható.

Adatok a múlt hétről

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 29. és december 5. között 13 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok azonban influenzavírust továbbra sem mutattak ki – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A 48. héten orvoshoz forduló betegek 18 százaléka 14 év alatti, 39,7 százaléka 15–34 éves volt, 28,9 százalékuk 35–59 éves, míg 13,4 százalékuk 60 éven felüli. Az NNK közlése szerint a 40–48. hét között vizsgált 409 laboratóriumi mintában influenzavírust nem találtak.