Hatvanmilliárd forintot fordít a kormány műemlékek felújítására

D VAJ20211003002
2021.12.10. 18:42 Módosítva: 2021.12.10. 18:42

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram első ütemében hatvanmilliárd forint ráfordításával harminc műemlék, tizennyolc kastély és tizenkét vár nyeri vissza régi szépségét – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Bajnán, a Sándor–Metternich-kastély ünnepélyes átadásán.

A kastélyfelújítási projekt, amely több mint 2,28 milliárd forintból valósult meg 2018 és 2021 között, egyszerre műemlékvédelem, gazdaságfejlesztés és közösségépítés – tette hozzá a miniszter. Kiemelte, hogy a beruházásokkal nemcsak régi szépségüket nyerik vissza történelmi épületeink, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, ahhoz, hogy ez a kastély a mostani állapotába kerüljön, nagyon hosszú utat kellett bejárni. Az épület negyvenhat évig funkció nélkül állt, nem volt fűtve, nem használták. Megjegyezte, hogy a kastély reneszánsz alapokon nyugvó épület, kilencven centiméter magasan található.

Az esemény házigazdája, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai uniós támogatás összege 1,723 milliárd forint volt, amelyhez a magyar kormány 557 millió forintot tett hozzá. Az előkészítési munkálatok, a tervezés 2016-ban kezdődött meg, a kastély felújítása és a kiállítás berendezése pedig 2018 és 2021 között valósult meg – tette hozzá Glázer Tamás.

(Borítókép: A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram segítségével, több mint 3,1 milliárd forintból felújított füzérradványi Károlyi-kastély 2021. október 3-án. Fotó: Vajda János / MTI)