Hideg lesz a karácsony, de vajon fehér is?

D KOM20181119004
2021.12.11. 19:35

Hamarosan itt a karácsony, amivel exponenciálisan nőnek a fehér karácsony esélyeit latolgató kérdések is – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerintük még nincs veszve a remény, több előrejelzés ugyanis azt ígéri, hideg lesz az ünnepen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ha a GFS valószínűségi előrejelzését nézzük, akkor láthatjuk, hogy extrém nagy a modelleredmények szórása.

A szórás nagyjából 20 fokos, tehát a zord hideg mellett, az enyhébb idő is előfordul a szimulációkban. A jobb hír, hogy az előrejelzések átlaga inkább a hidegebb verziók felé húz

– írták a bejegyzésében, melyben egy másik előrejelzés eredményeit is megosztották, amelyek szintén bizalomra adnak okot. Az ECMWF heti anomália előrejelzése szerint ugyanis az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás lehet karácsony tájékán.

Természetesen ez az időtáv még a „bőven lehet bármi” kategória, de a remény mindenképpen él még a fehér karácsonyra

– emelték ki.

Korábban már az Index is beszámolt arról, hogy Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején borítja hótakaró a várost legalább az ünnep egy napján, de olyan karácsonyt, amikor a három nap mindegyike havas, átlagosan ötévente fordulhat elő.

Arra pedig az elmúlt száz évben mindössze tizenöt alkalommal volt példa, hogy az ünnep mindhárom napján legalább öt centiméteres hóréteg lepte be a magyar fővárost.

(Borítókép: Behavazott fenyő Kékestetőn 2018. november 19-én. Fotó: Komka Péter / MTI)