Egyes szintű figyelmeztetést adtak ki szinte az ország egész területére

D  VG20211209019
2021.12.11. 15:00
Viharos, fagyos széllökések várhatók.

Szombaton a Tiszántúlon, illetve Dél-Magyarországon túlnyomóan borult lesz az ég, másutt szakadozottabb felhőzetre számíthatunk. A délkeleti, keleti megyékben valószínű csapadék: főleg eső, helyenként havas eső. A vasárnap azonban sokkal barátságtalanabb időt hoz – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szombaton az északi szelet nagy területen erős, sőt északkeleten és a Dunántúlon többfelé viharos lökések kísérik, utóbbi területen helyenként hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 5 és plusz 3 fok között alakul.

Várható hőmérséklet vasárnap hajnalban
Várható hőmérséklet vasárnap hajnalban
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap a Dunántúlon vékonyodik, feloszlik a rétegfelhőzet nagy része, általában több órára kisüt a nap, ezért ott nem valószínű a csapadék. A Dunától keletre erősen felhős, illetve borult ég lesz a jellemző. Elsősorban a Tiszántúlon és a Duna-Tisza köze keleti felén számíthatunk többfelé esőre, helyenként havas esőre, hóra, a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazásra. A nagyobb mennyiségű csapadék a Dél-Alföldön hullhat. Az északi, északnyugati szél az ország nagy részén erős, sőt sokfelé viharos lesz, amely helyenként hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmzetető előrejelzése szerint a vasárnapra virradó éjszakán az erősödő északi szél miatt előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon helyenként hófúvásra lehet számítani. Vasárnap megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti területeken viharossá fokozódik az északi szél.

  • Északkeleten a legerősebb széllökések óránkénti 60–80 kilométeres sebességet is elérhetik;
  • A Dunántúlon jellemzően 65–85 kilométer per órás széllökések lehetnek;
  • A Bakony térségében akár a 90 kilométer per órás sebességet is átléphetik a széllöklések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hatalmas széllökések miatt egyes szintű figyelmeztető jelzést adott ki az ország szinte egész területére. Egyedül Veszprém megyében van kettes fokú figyelmeztető jelzés érvényben, Nógrád megyében pedig egyelőre nincs kiadva figyelmeztetés.

széllökés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hóval borított nyugati-északnyugati tájakon, kiváltképp Veszprém megyében a viharos szél hófúvást okozhat. Emiatt a meteorológusok egyes fokú figyelmeztetést adtak ki Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszterom területére. Veszprém megyében hófúvás miatt is kettes fokú jelzés van érvényben.

hófúvás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon maximum 5 centiméter, lokálisan ezt meghaladó hómennyiség is lehet. Havazás miatt három megyében van érvényben figyelmeztető jelzés:

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében
  • Csongrád-Csanád megyében és 
  • Békés megyében.
havazás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az orvosmeteorológiai jelenés szerint eleinte fronthatás nem várható, majd szombat estétől kettős fronthatásra számíthatunk.

Emiatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A közlekedésben résztvevőket fokozott óvatosságra intik, ugyanis a megnövekvő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

(Borítókép: Hófedte háztetők a Zala megyei Nagybakónakon 2021. december 9-én. Fotó: Varga György / MTI)