Pumaszerű nagymacskát láttak az utcán Kiskunhalason

2021.12.11. 16:59

Pumához hasonló, fekete színű nagymacskát rögzített mozgás közben egy kamera egy Kiskunhalas határában zajló építkezés közelében.

A felvételt a város polgármestere szombaton osztotta meg a közösségi oldalán.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy lakossági bejelentés után szakértők bevonásával 

megkezdték a felvétel valódiságának és az állat fajtájának vizsgálatát.

Fülöp Róbert polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy a december 8-án készült felvétel a Szegedi út környékén készült, és „az ügyben a Szegedi Vadaspark munkatársai szakmai segítséget nyújtanak”.

A felvételen négy szakember véleménye szerint afrikai vagy indiai fekete párduc lehet. Azt azonban nem lehet biztosra venni, hogy nem manipulált felvételről van-e szó, írja a hvg.hu. Ha bebizonyosodik, hogy hiteles, akkor elképzelhető, hogy magántartótól szökött el az állat, és ha így van, akkor illegálisan tarthatták a nagymacskát - mondta el Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A hatóságokkal egyeztetve most abban állapodtak meg, hogy amennyiben lokalizálni lehet a vadállatot, akkor Veprik Róbert és a Fővárosi Állatkert vezető állatorvosa, Soós Endre is segítenek a befogásában.

Első az emberek biztonsága, ezért nem lehet elbagatellizálni az esetet, de egyelőre pánikot sem kell kelteni

- tette hozzá.

November végén egy szintén a macskafélék családjába tartozó szervált fogtak be a Bükkben. Az a trópusi állat, amely nagy valószínűséggel korábban házikedvenc volt, nem sokkal később - a Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása szerint koronavírus-fertőzés miatt - elpusztult.