Hamarosan a kamaszok is jelentkezhetnek a harmadik oltásért

D  VG20211211023
2021.12.14. 15:41
Jelenleg hiába próbálkoznak a szülők, egyelőre nem tudják regisztrálni 18 év alatti gyermeküket a harmadik oltásra. Az Index megtudta: ez nemsokára megváltozik.

Hamarosan a kamaszok számára is megnyílik az internetes időpontfoglaló a megerősítő, harmadik oltásra, erről külön tájékoztatást adunk

– közölte lapunkkal a Koronavírus Sajtóközpont, reagálva korábbi cikkünkre, amelyben arról írtunk, hogy habár hazánkban hónapok óta zajlik a harmadik oltás beadása, a lakosság számára még mindig nem egyértelmű, hogy kik számára elérhető.

Mindezt bizonyították azok a szerkesztőségünkbe érkező levelek, amelyekben szülők jelezték, hogy hiába próbálnak, nem tudnak időpontot foglalni 18 év alatti gyermeküknek a harmadik oltásra. A most kapott tájékoztatásból ugyanakkor kiderült, hogy ez már nem sokáig lesz így.

A Koronavírus Sajtóközpont kitért arra, hogy a 12–17 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele,

ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő kockázati csoportba tartozó fiataloknál.

A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálniuk. 

„A 12–17 évesek megerősítő oltását a szülő kérésére eddig a háziorvosok és az oltási akció keretében a kórházi oltópontok végezték. Eddig háromezer kamasz megerősítő oltását kérték” – közölték.

Szerdán az 5–11 évesek alapimmunizálása is megkezdődik

Míg a kamaszok a harmadik oltás felvételére várnak, addig a kisebbek, az 5–11 évesek szerdán kaphatják meg az első oltásukat. Mint arról korábban beszámoltunk, ma kifejezetten erre a célra meg is érkezett egy nagyobb adag Pfizer-oltóanyag a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az előzetes regisztráció után az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát.

(Borítókép: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont 2021. december 11-én. Fotó: Varga György / MTI)