A Kúria elnöke támogatásáról biztosította az Alkotmánybíróság elnökét

DSC0016
2021.12.15. 13:29
Varga Zs. András, a Kúria elnöke az Alkotmánybíróság elnökének írt levelében támogatásáról biztosította kollégáját az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos rendje védelmében. A legmagasabb bírói fórum vezetője arra a nyílt levélre reagált, amelyben Sulyok Tamás a jogállam és a demokrácia elleni támadásnak nevezte, hogy immár politikai pártok által támogatott elképzelések szerint kormányváltás esetén tollvonással törölnék el az Alaptörvényt és feloszlatnák az Alkotmánybíróság testületét. A nyílt levél kapcsán az ügyészség is nyilatkozatot tett közzé.

Mint arról beszámoltunk, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kedden nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez. Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható levélben azt írta:

Az utóbbi hónapokban egyre erősödnek – és immár politikai pártok által támogatottak – azok az elképzelések, amelyek egy kormányváltás esetén az intézmény működésének megzavarására, ad absurdum az Alkotmánybíróság testületének feloszlatására irányulnak.

Példátlannak nevezte a kétharmados többséggel megválasztott alkotmánybírákkal, illetve az Alkotmánybíróság testületével szembeni politikai támadásokat, amelyek egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Egyes hazai politikai pártok támogatásával olyan, jogászokból álló testület jött létre, amelynek célja az Alaptörvény által teremtett alkotmányos rend megdöntésére vonatkozó koncepció kidolgozása oly módon, hogy az Alaptörvény alapján megbízatásukat elnyert közjogi tisztségviselők mandátumát semmibe veszik. Ez a magyar alkotmányos berendezkedés, a jogfolytonosság es a jogállamiság ellen intézett példátlanul súlyos támadásként értékelhető.

Nyílt levelében arra kérte a három közjogi méltóságot, hogy az Alkotmánybíróság zavartalan működéséért felelős hatalmi ágak megfelelő és hatékony intézkedésekkel, garanciákkal, hosszú távon biztosítsák a demokratikus jogállam alappillérének, az Alkotmánybíróságnak az alkotmányos rend szerinti működőképességét.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke az Alkotmánybíróság elnökének címzett szerdai keltezésű levelében támogatásáról biztosította kollégáját az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos rendje védelmében. Mint írta, az Alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Varga Zs. András levelében hangsúlyozta:

A Kúria elnökévé megválasztásomkor az Országgyűlésben az ország színe előtt esküt tettem arra, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek.

Az Alkotmánybíróság elnökének nyílt levelével összefüggésben szerdán Magyarország Ügyészsége pedig az alábbi nyilatkozatot küldte meg szerkesztőségünknek:

A legfőbb ügyész és az ügyészség minden körülmények között teljesíti az Alaptörvényben és más jogszabályokban rárótt kötelezettségeit. Megvédi az alkotmányos rendet, a polgárok jogait és biztonságát. A jogállam védelme során e tevékenységét az Alkotmánybírósággal és más alkotmányos szervekkel együttműködve végzi.

Arról, hogy négy ismert jogász vitairatában azt ajánlotta az ellenzéknek, hogy az új Országgyűlés első ülésnapján egyszerű többséggel és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével mondja ki az Alaptörvény semmisségét, itt írtunk. Míg arról, hogy eltörölhetők-e feles többséggel a kétharmados törvények, itt írtunk.

(Borítókép: Varga Zs. András a Kúria elnöke, 2021.január 14-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)