Áder János: a többféleségben rejlik egy közösség megtartó ereje

DSC1724
2021.12.15. 14:00

A világban élő, az életről és a megmaradásról sokféle tudással rendelkező magyarok támaszai egymásnak. Ezt a köztársasági elnök mondta, amikor adventi ebéden látta vendégül a határon túli magyar egyházak vezetőit a Sándor-palotában.

Áder János arról beszélt: ahogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság ebédlőjének falán hirdeti egy falkép felirata, „nem tudhatunk mindannyian mindent”.

Hozzáfűzte: nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak, ahogy sokfélék az ember útjába kerülő korlátok, leküzdendő akadályok, ugyanúgy „sokfélék a képességek, a talentumok és a lehetőségek is”. Szerinte a többféleségben lehet egy közösség megtartó ereje. Úgy fogalmazott: „Valahogy így vagyunk támaszai egymásnak mi, magyarok is szerte a világban. Sokféle tudással az életről, több száz éves tapasztalattal a megmaradásról”, tudósított a távirati iroda.

Áder János megjegyezte: ezt az egymásra utaltságot még hatványozottabban érezzük a koronavírus-járvány kitörése óta. „Senki sem menekülhet meg önmagában”, idézte Ferenc pápát, megemlítve, hogy „mi, magyarok, határon innen és túl, nem boldogulhatunk, növekedhetünk, gyarapodhatunk, nem lehetünk erősek egymás nélkül”.

(Borítókép: Áder János köztársasági elnök. Fotó: Kaszás Tamás / Index)