Rettegés a debreceni vonaton, fegyveresek kísérik az utasokat

2021.12.16. 07:17

Megszaporodott a Debrecen-környéki éjszakai és kora reggeli vonatokon a rendbontások száma, ezért november végétől már készenléti rendőrök és vasútőrök is utaznak egyes járatokon. Vasárnap óta elvileg egy délutáni járaton is megjelentek a fegyveresek, ám nem minden esetben látni őket, annak ellenére hogy a hivatalos közlés szerint működik az akció.

A VDSZSZ vasutas-szakszervezethez érkezett beszámolók szerint a sokszor bedrogozott provokátorok kiabálnak és rettegésben tartják az utasokat és a jegykezelőket a MÁV hajnali és késő esti járatain, jegyük és okmányuk persze nincs. A szakszervezet szerint növeli a gondokat, hogy a jegyellenőrök sok esetben egyedül dolgoznak, közülük is főleg a nők egyre inkább úgy érzik, hogy nincsenek biztonságban.

A Telex munkatársa és az általa megkérdezett utasok a rendelkezés ellenére még egyetlen alkalommal sem találkoztak az őrökkel, pedig elviekben a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest Nyugati pályaudvarig közlekedő napi öt, majd december 12-től már hét járaton is utazniuk kellene. Egy fiatal utas megjegyezte, hogy különösen hasznos lenne, ha jelen lennének az esti utazásokon, arra az esetre, ha valaki például elaludna, és őrizetlenül maradna a csomagja.

Az intézkedés kivitelezésével egyelőre a szakszervezet sincs megelégedve, amely szintén azt tapasztalta, hogy az ígéretek ellenére nincs változás, és a korábban bevezetett testkamerarendszert sem tekintik minden esetben hasznosnak. Pedig a MÁV szerint 2019 szeptembere óta (amióta bevezették a rendszert), „mérhetően csökkent a jegykezelőket ért atrocitások száma”, továbbá „a jegykezelők nemcsak a mobiljukkal, hanem a vészjelzővel is tudják értesíteni a biztonságiakat”.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Telex kérdésére ugyancsak sikeresnek tartotta a november végén indult akciót, bár közölték, hogy december 8-ig egyetlen esetben sem kellett intézkedniük a rendőröknek a vonatokon.

(via Telex)