Magyar cég adományoz olyan műtüdőgépeket, amilyennel Csollány Szilvesztert próbálják megmenteni

DBZOL20211215016
2021.12.17. 09:33

Sokakat megrázott a hír – amelyről korábban beszámolt az Index is –, hogy koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépre került Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A Csollány Szilveszterhez hasonlóan súlyos állapotban lévő covidos betegeket ECMO-készülékkel is kezelhetik, és minden bizonnyal ezzel az eljárással próbálják megmenteni az 51 éves bajnok életét. 

Többek között ezzel az életfunkciókat fenntartó, műtüdőként működő géppel tartották életben a korábban 111 napig koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt fideszes országgyűlési képviselő, Bányai Gábor, valamint egy 42 éves tatai nővér életét.

Egyes számítások szerint mindössze 30-40 ilyen készülék van az országban, mások 50-es nagyságrendről beszélnek. Egy biztos, a kezelés, amelyet csak a súlyos Covid-betegeknél vetnek be, annyira megterheli a szervezetet, hogy csak fiatalabb betegeknél alkalmazzák.

A már az első koronavírus-hullám alatt használt műtüdős ECMO-eljárás lényege, hogy a gép lényegében a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid kivonását, segítve így a tüdőfunkciókat, támogatva a keringést.

Itthon a kaposvári székhelyű, teljes egészében magyar tulajdonú orvostechnológiai termékeket forgalmazó és szervizelő Vatner és a Mediszer cégcsoport rendelkezik forgalmazóként ezekkel a bizonyos ritka ECMO-gépekkel. A Vatner Kft. és a Mediszer Kft. a napokban egy kaposvári helyi online lapban közölte, hogy ezeket a gépeket azonnal a hazai kórházak rendelkezésére bocsátja, miután úgy értékelték, hogy hiába áll rendelkezésre a készülék, mind a fővárosi, mind a vidéki nagyvárosok kórházaiban, még mindig nincs belőlük elég.

„Most, hogy az omikron-variáns ilyen sebességgel terjed a világban, és felütötte már a fejét Magyarországon is, cégcsoportunk szeretne a súlyosabb esetek elébe menni, és felhívni a kórházi intézmények figyelmét, hogy ha jelzik felénk az eszköz iránti szükségletüket, mi azonnal a rendelkezésükre bocsátjuk azokat. Az emberi élet megmentése a legfontosabb, ennek nem állhat útjába semmi, és ha ezek az eszközök segíthetnek bárkinek az életén, kérem, jelezzék, segítünk”

– mondta el Vati Péter, a Vatner Kft. és a Mediszer Kft. ügyvezetője.

Céges alap Covid-árváknak

Vati Péter, a cégcsoport tulajdonosa mindeközben létrehozott egy jótékonysági alapot a koronavírus miatt árván maradt gyermekek számára, ami nem csupán anyagi, pszichológiai és jogi tanácsadást is nyújt a rászorulók számára.

A cégvezető egyelőre 20 millió forintot helyezett az alapba, a Covid-árvák felkutatása pedig jelenleg is folyamatban van. Aki tud olyan gyermekről, aki a koronavírus következtében veszítette el a szüleit, a jelentkezését a 74nullanulla.hu Alapítvány a 74nullanulla@gmail.com várja.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)