Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEMMég mindig a pontyot szeretjük a legjobban karácsonykor
Egyötödével emelkedett a halfogyasztási kedv Magyarországon, 2013-tól 2019-ig az egy főre eső hazai halfogyasztás 23 százalékkal nőtt, és bár 2020-ban a koronavírus hatására kisebb visszaesés volt, a tendencia pozitív. Ezt erősíti az Eurobarométer 2019-es felmérése is, amely azon tagállamok közül, amelyek a halfogyasztás növelését a 2013-2020-as időszakban célként határozták meg, egyedül Magyarország ért el értéklehető növekedést. Ennek ellenére a hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka még mindig a karácsonyi időszakra esik.
Továbbra is a ponty a legnépszerűbb, tízből kilencen ebből készítik el a szenteste menüjén szereplő ételeket, melynek 53 százalékban a halászlé, 29 százalékban a rántott hal a fő eleme. A minőségre idén sem lehet panasz.
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nél a halászati munkák októbertől december közepéig tartanak a Balaton vízgyűjtőjén található tógazdaságokban, ahonnan a Balatonba szánt telepítések mellett a halfeldolgozókba, illetve a karácsonyi asztalra is kerül jó minőségű, uniós oltalom alatt álló, földrajzi árujelzővel ellátott magyar hal, főleg ponty
– mondta Fodor Ferenc, a cég haltermelési igazgatója, aki arról is informált, hogy mindenféle halra van kereslet a kínálatukból, de talán a legtöbben mégis a pontyot viszik, illetve mindössze kétszáz forinttal drágult a hal a tavalyi árakhoz képest.
(via Agroinform)