Felújítják a MTA székházát

2021.12.26. 19:28
Már a tervezőcég is megvan a feladatra.

A közeljövőben megkezdődhet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Széchenyi téri épületének rekonstrukciója. A budapesti neoreneszánsz stílusú székház felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot a Közti Zrt. nyerte el.

A cég és az MTA kapcsolata nem ma kezdődött, a Közti Zrt. jogelődje, a Középülettervező Vállalat már több MTA-val kapcsolatos felújítási, tervezési munkát is elvégzett az utóbbi évtizedekben.

A pályázati kiírás alapján többek között a nyertes cég feladata lesz a tervezés, az építési engedélyezési és részleges kivitelezési terv dokumentációjának elkészítése.

A beszerzés végleges összértéke áfa nélkül 482 millió forint.

Az MTA célja, hogy a felújítás után egy olyan székház-könyvtár központ jöjjön létre, amely az akadémiai hagyományok ápolása mellett segíti a tudományos csúcsintézményt, hogy sokkal nyitottabbá, elérhetőbbé váljon a társadalom számára.

Az építészek pedig a tervek szerint például kijavítják az épület szerkezeti hiányosságait, és segítik, hogy az akadémiai székház a jelenleginél sokkal bejárhatóbb, megismerhetőbb legyen. Ennek érdekében növelik majd a közösségi terek arányát, valamint egységes, többszintű belsőépítészeti koncepciót hoznak létre – ismerteti a Figyelő cikkét a Világgazdaság.

A Magyar Tudományos Akadémiát 1825-ben alapította gróf Széchenyi István, patinás budapesti központjának építése pedig 1862-ban kezdődött Friedrich August Stüler tervei alapján.