Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Vigyázat, ismét jön az ónos eső és a fagy

D  VG20211226002
2021.12.26. 15:07 Módosítva: 2021.12.26. 16:05

Átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos esőre van kilátás – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét, harmadát érintheti.

Hétfő estétől kelet, északkelet felé helyeződik a csapadék súlypontja. Jelentős a bizonytalanság abban, hogy mennyire terjeszkedik majd északnyugat felé a hétfői csapadékrendszer.

Vasárnap reggel már adtak ki veszélyjelzést a jelentős mennyiségű ónos eső miatt.

A várható nagy mennyiségű ónos eső miatt 

  • Csongrád-Csanád és
  • Békés megyében

ismét a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés lép érvénybe.

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Hajdú-Bihar megyére

narancssárga, míg hat további megyére citromsárga figyelmeztetés érvényes.

wbtd20211226 1210+fzra.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép azt írja, hogy az ónos esőt napközben a hőmérséklet fagypont fölé történő emelkedésével többfelé eső válthatja, illetve a Dunántúl déli felén, valamint a Duna–Tisza közén havas eső, hó is hullhat, és ismét kifehéredhet a táj.

Az érintett déli, délkeleti térségekben élőknek azt tanácsolják, hogy halasszák el utazásukat az ónos eső megszűnéséig. A csapadékzóna várhatóan hétfő éjjel északkelet felé távozik.

Vasárnap estig főként a Dél-Dunántúlon helyenként gyenge havazás, hószállingózás még előfordulhat. Ebből számottevő hóréteg a legtöbb helyen nem alakul ki, csupán néhol lehet 1-2 centiméter vastagságú lepel.

A késő estétől érkező újabb csapadékzóna északi, északnyugati részén ismét előfordulhat havazás, amely az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Erre előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna–Tisza közén, végül az Alföld keleti, északkeleti részén van számottevő esély. A várható friss hó általában legfeljebb öt centiméteres lehet, de lokálisan ennél több is hullhat.

A többnyire mérsékelt északkeleti, északi szél vasárnap napközben időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 6 és 0 fok között, északkeleten a vastagabb hóval és vékonyabb felhőtakaróval borított tájakon mínusz 10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint a hét további részében  folytatódik a télies időjárás, többfelé lehetnek mínuszok és helyenként további ónos eső, havazás is várható. Ezzel együtt erősödik a nappali felmelegedés, a következő hétvégén néhol 15 foknál is melegebb lehet.

(Borítókép: Autóra fagyott ónos eső Nagykanizsán 2021. december 26-án. Fotó:  Varga György / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek