Karácsony Gergelyék mégis megvétóznák az atlétikai világbajnokságot?

image 6483441 (27)
2021.12.27. 20:56

Karácsony Gergely november végén még arról beszélt az ATV-nek, hogy két feltételük volt a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésének támogatásához: az egyik, hogy ne adjanak át vagyonelemeket a Fudan Egyetem alapítványának, a másik, hogy megkapják az Egészséges Budapest Program fejlesztéseire fordítandó forrást. Ez a két feltétel akkor teljesült, így a vétó is elmaradt.

A Pénzügyminisztérium december 22-én kiadott közleményéből kiderült, hogy a kormány 755 milliárd forinttal vágja meg a 2022-es kiadásokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ennek része az is, hogy más tételek mellett átmenetileg közel 13,2 milliárd forinttal csökkentik az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatos kiadásokat.

Karácsony Gergely az RTL Híradónak kifejtette:

Ha van húszmilliárd forint a Fertő tó tönkretételére, akkor lehet tízmilliárd a budapesti egészségügy fejlesztésére. A főváros azzal a feltétellel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését, hogy az Egészséges Budapest Program tovább megy. Amikor a kormány megvonja egy tollvonással ezeket a forrásokat, akkor gyakorlatilag kihúzza a szőnyeget az atlétikai világbajnokság megrendezése alól.

Az RTL megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, a következő választ kapták: „az Egészséges Budapest Program fejlesztései csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt, hogy nem valósulnak meg”.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. október 3-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Hírek