Jövőre 50 ezer forintra nő az árvaellátás

2021.12.28. 10:06

A jövő évtől havi ötvenezer forintra nő az árvaellátás legkisebb mértéke, az intézkedés negyvenezer személyt érint, az első utalás 2022. január 12-én érkezik a számlákra – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) tájékoztatásából.

Mint ismeretes, az árvaellátás jelenlegi alsó határa 24 250 forint, a minimumellátás duplájára emelése 8,1 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal növeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait. A Nyugdíjbiztosítási Alap jövőre összesen 38,6 milliárd forintot irányoz elő az árvaellátásra – olvasható a Világgazdaságban.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin közlése szerint a költségvetésben tavaly erre a célra 29,3 milliárd forint szerepelt, de a tényadat végül 29,5 milliárd forint lett.

Magyarországon tavaly 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak ellátást. Jelenleg az árvaellátás átlagos havi nagysága 41,5 ezer forint, a jogosultak közül 42 ezren kapnak havi 50 ezer forintnál kevesebbet.

Magyarországon az árvaellátás mértéke az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa az elhalálozásáig elért jövedelemhez igazodik. A juttatásnak nem volt, és ezután sem lesz felső összeghatára – közölte a családokért felelős miniszter.  • Hírek
  • Bankszámla