Eltűnik az üzletekből a mentolos dohány

2021.12.29. 22:05

Nemsokára megtiltják a mentol, valamint mentolszármazék adalékanyagokat tartalmazó cigaretta és cigarettadohány forgalomba hozatalát – írja a Világgazdaság. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy módosult a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

A rendelet a következő bekezdéssel egészül ki: „a 4. melléklet szerinti adalékanyagokon, idegen anyagokon kívül tilos mentol, valamint mentolszármazék adalékanyagokat tartalmazó cigaretta és cigarettadohány forgalomba hozatala.” Ez a rendelet a – december 27-i – kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Mint azt megírtuk, 2020 májusában már életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban. Az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket már 2016-ban betiltották, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű termékek, mint a mentolos cigaretták, addig haladékot kaptak.

Ez a tiltás nem vonatkozott a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra, mostantól ezeket sem lehet majd forgalmazni.