Csaknem 14 milliárd forintot lehet elnyerni az innovációs hivatal pályázatán

2021.12.29. 10:08

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiírta a 2022. évi OTKA pályázatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával. Ezt Schanda Tamás, a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára közölte a távirati irodával.

Hozzátette: a már 13,5 milliárd forintos keretösszeg mintegy 350-400 alapkutatási projekt megvalósítását, kimagasló tudományos eredmények elérését, új módszerek és eljárások kidolgozását, a természeti és társadalmi jelenségek mélyebb megismerését segítheti.

A program elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a tudomány fejlődéséhez, erősítse a magyar tudósok és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét, versenyképességét.

Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló pályázat az előző évekhez hasonlóan ezúttal is öt alprogrammal indul útjára, például a Posztdoktori kiválósági program pályafutásuk korai szakaszában támogatja azokat a fiatalokat, akik tudományos fokozatukat öt évnél nem régebben szerezték meg.

A tapasztaltabb kutatók is igényelhetnek támogatást. 

Schanda Tamás jelezte: a kormány az eddigi eredményekre építve 2030-ra a jelentős európai innovátorok közé léptetné előre hazánkat. A következő évtized elejére a GDP három százaléka hasznosulhat a kutatás-fejlesztésben és innovációs célokban.