Kutya hideg lesz, a havazás sem marad el

DEBRE20220109007
2022.01.09. 16:32

Vasárnap este nyugat felől tovább növekszik a felhőtakaró a Dunántúlon és a középső vidékeken. Emellett az Alföldön is újra terjeszkedni kezd a rétegfelhőzet, arrafelé köd is valószínű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Mint kiderült, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő havazás vagy havas eső. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a szél. Késő este a hőmérséklet többnyire 0 és mínusz 5 fok között várható, elsősorban a havas tájakon akár mínusz 12 fokig is süllyedhet.

vasárnap este
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Éjjel a Dunántúlon és a déli megyékben erősen felhős vagy borult lesz az ég, a nyugati vidékeken további gyenge havazásra vagy havas esőre lehet számítani. Az ország többi részén északkelet felől felhőzetcsökkenés kezdődik, és a hajnali, reggeli órákban már nagyobb területen is derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A szél északira, északkeletire fordul, de reggelig inkább csak a Kisalföldön élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és mínusz 8 fok között alakul, a hófödte tájakon azonban akár mínusz 10 fok alá is eshet a hőmérséklet.

hajnal
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzése szerint az Alföldön a Tisza vonalának tágabb térségében foltokban előfordul zúzmarás köd, amely napközben ritkulni fog. Hétfőre virradó éjszaka foltokban ismét zúzmarás köd képződhet. A ködös területeken hószállingózás előfordulhat.

Hétfő délelőttig a Dunántúl nyugati felén időszakosan gyenge havazás, fagyott eső, havas eső valószínű, de csak helyenként alakulhat ki maximum 2 centiméteres hóréteg. Hétfőn délutántól a Tiszántúlon az élénk, erős északkeleti szél hordhatja a havat.

(Borítókép: Egy pár sétál a behavazott debreceni Nagyerdőben 2022. január 9-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)